Olympiaparken studentboliger

Foto: Studentsamskipnaden i Oppland

Studentene på Lillehammer trenger ikke frykte boligkrise etter at de 360 studentboligene Veidekke har bygd nå står klare til skolestart. Byggene skal også benyttes som deltaker-
landsby for Ungdoms-OL 2016.

Fakta

Sted: Lillehammer
Prosjekttype: Studentboliger
Byggherre: USBL / Studentsamskipnaden i Oppland
Prosjektledelse: Ekstenso
Byggeledelse: Plan1 og Ekstenso
Bruttoareal: 12.400 kvm
Totalentreprenør:
Veidekke Entreprenør
Kontraktssum eks mva:
202,5 millioner kroner
Arkitekt: Henning Larsen (byggherrens arkitekt) og SGB
Interiørarkitekt: Mette Svarstad
Rådgivere: RIB: Bracon l RIBr: Fokus Rådgivning l RIAku: Berg Knudsen
l Tekniske fag: Itech
Underentreprenør/leverandører: Stikningsarbeider: Bangs oppmåling l Ferdigbetong: Betong Øst l Låser, beslag og adgangssystem: Certego l Elektro: Eltera l Plattendekker: Thomas Betong l Kjøkken, garderobe og innredning: Grande l Blikkenslager: Gunnar Jensen l Sykkelstativer: Haniss l Gulvstøp: Hæhre gulvstøp l Taktekking: Icopal Tak l Ventilasjon: Ing. O. Hagen l Innblåsing av isolasjon l Isoteks l Gravearbeider: Kjell-Arne Schjørn l Maling og beleggarbeider: Malemestrene l Rørlegger: Medby l Vaskemaskiner og -utstyr: Miele l Lydgulv og sparkling: Mjøsprodukter l Systemhimlinger: Moelven Modus l Kjerneboring: Narmo Betongsaging l Vinduer: NorDan l Betongtrapper: Opplandske Betongindustri l Byggevarer: Optimera l Baderoms-
kabiner: Part l Branntetting: Norsk Brannforebygging l Deltabjelker: Peikko l Forskalingssystem: Peri l Radonsikring: Radonmannen l Heiser: Reber Schindler Heis l Ytterveggselementer: Ringsaker Takelementer l Solskjerming l Scandic l Dører: Swedoor l Stålkonstruksjoner: Thorsheim Mek. Verksted l Innvendige gipsvegger: Østlandske Gipsplatemontasje

Studentboligene er på alle måter et spesielt prosjekt. Byggingen av deltaker-
landsbyen var ett av kravene IOC stilte til Lillehammer for at byen skulle få arrangere Ungdoms-OL 2016. IOC støtter også prosjektet finansielt med 108 millioner kroner. Det er USBL og Studentsamskipnaden i Oppland (SOPP) som er byggherre for prosjektet.
Prosjektet består av fire like bygg med fem etasjer. USBL leier ut det ene bygget bestående av 60 hybler til elever ved Norges Topp-
idrettsgymnas, mens SOPP disponerer de resterende tre byggene med 300 hybler for studenter ved Høgskolen i Lillehammer.
Studentboligene er bygget opp av bærekonstruksjoner av betong. Det er montert prefabrikkerte vegg-
elementer med en høyde på opp til 12 meter på råbygget. Veggelementene ble levert ferdige utvendig med vinduer, beslag og kledd med en ytterkledning av varmebehandlet og vedlikeholdsfri Kebony. Studentboligene er bygget som passivhus.

Veidekke utkonkurrerte
alle med betongkonsept

Det var imidlertid ikke opplagt at prosjektet ville bli et «betong-prosjekt». Byggherren gikk i 2013 ut og presenterte en åpen konkurranse hvor det lå til rette for både modulbygg, massivtre og plassbygging i en totalentreprise.
– Vi ønsket å utfordre bygge-industrien og produksjons-
apparatet i Norge ved å tilrettelegge for også plassbygging basert på en bærekonstruksjon av betong, sier Petter Syverud, som har vært byggherrens prosjektleder.
I konkurransen var det kun Veidekke som satset på plassbygging i betong. I knallhard konkurranse med flere modulbyggere, trakk entreprenøren det lengste strået og leverte det mest fordelaktige tilbudet for de 360 studentboligene.

Industriell produksjon
– Vi ga også et tilbud på massivtre. En forutsetning for at vi lykkes med det plasstøpte konseptet er samarbeidet vi innledet med Ringsaker Takelementer for leveranse av ferdige ytter-veggelementer. Uten prefabrikkerte elementer hadde vi ikke kommet i mål tidsmessig med dette prosjektet, sier prosjektleder Kai Eivind Skjelbostad i Veidekke.
Høsten 2013 signerte Veidekke en totalentreprise på 202,5 millioner kroner med byggherren. Da stod byggetomta klar etter at grunnentreprenøren Kjell-Arne Schjørn hadde brukt sommeren til å tilrettelegge tomta for bygging i en egen hovedentreprise. Totalt har 13.000 kubikkmeter fjell blitt sprengt i den bratte tomta midt i Olympiaparken nord for Lillehammer.
I oktober 2013 startet Veidekke opp med betongarbeidet. Betongjobben ble utført med 15 egne ansatte fra Hedmark og Oppland. I prosjektet er det benyttet 20.000 kvm veggforskaling, det er støpt 12.000 kvm dekker og 2.400 kvm gulv på grunn. Totalt er det brukt 4.500 kubikkmeter betong, 8 tonn fiberarmering og 160 tonn armering i betongarbeidene. Alle gulv på grunn har blitt armert med fiber. I de fire blokkene er det støpt 370 nesten prikk like betongvegger.
Det er ingen tvil om at byggene er godt rustet til å tåle en og annen utagerende studentfest.
– Rasjonelle løsninger og effektiv logistikk har vært avgjørende for å sikre lønnsomhet i prosjektet. Det har vi også lykkes med, sier Skjelbostad.

Trygge løsninger sikrer lave driftskostnader
Han sier at det ikke er noe rakettforskning forbundet med byggene, men trygge løsninger som skal gi lave vedlikeholdskostnader og driftsutgifter for byggherren.
– De tekniske anleggene er enkle uten SD-anlegg og byggene er koblet på fjernvarmesystemet, sier prosjektlederen.
Det er ikke montert noe elektro i de støpte veggene. Alle kabler og føringer ligger i de prefabrikkerte vegg-
elementene eller korridorveggene.
− Har dere lært noe gjennom denne prosessen eller er dette grunnkunnskap i Veidekke?
− Mye er grunnkunnskap, men det krever mye å få et team til å jobbe sammen. Det avgjørende er at vi har hatt rett kompetanse på de riktige stedene, sier han.

Traff på tetthet
Monteringen av de store veggelementene gikk også over all forventning og karakteriseres som bortimot perfekt.
– Vi hadde regnet med noe etterarbeid, men det var kun et par steder det var behov for små justeringer av høyder etter montasjen, sier han.
Prosjektlederen sier at de også var spent på tettheten i byggene med de store veggelementene, men byggene har bestått tetthetskravene med glans. Bygg 1 og 3 har blitt målt til 0,3 luftutskiftninger per time, mens bygg 2 og 4 har 0,2 luftutskiftninger per time. Kravet i luftutvekslinger i forskriftene for passivhus er 0,6.
Byggene ble oppført i rekkefølge 1,3, 2 og 4 for å skape en mest mulig rasjonell prosess.
– Ulikheten i tettheten på byggene viser at vi ble bedre til å tette og tape underveis i prosessen. I dette prosjektet er det tettingen av veggelementene som har vært utfordringen i forhold til å tilfredsstille passivhuskravet. Det var også avgjørende med gode vinduer og ytterdører, bemerker Skjelbostad.
Byggene har utvendig solskjerming som blir styrt av beboerne. Belysning er for det meste utført med LED-armaturer som styres på bevegelse i alle fellesarealer. Det er installert balansert ventilasjon i byggene som ivaretar er godt inneklima.

Aktører med eierforhold
Prosjektlederen sier at prosjektet har basert seg Lean-prinsippet.
– Alle de involverte underentreprenørene og leverandører har bidratt i prosessene med å sette opp rekkefølgen på når de skal inn i prosjektet. Da får de også et eierforhold til prosessen. Jeg tror mange aktører i prosjektet har hatt godt utbytte av denne organiseringen, inklusive oss i prosjektledelsen, sier han.
Prosjektlederen innrømmer at det har vært stilt strenge krav fra byggherren i prosjektet, men at dialogen har vært god.
– Det har vært helt avgjørende for prosjektet at vi har hatt stålkontroll på vår egen fremdriftsplan og at vi har vært i forkant med alle utfordringer, sier han.
Skjelbostad berømmer de involverte for å ha levert god kvalitet i prosjektet.
– Det gjenspeiler seg i alle flater i byggene. Jeg er veldig fornøyd med at vi har levert et godt prosjekt innenfor den framdriftsplanen vi hadde lagt opp til og at det vi hadde planlagt på forhånd lot seg gjennomføre, sier han.
Skal transformeres til deltakerlandsby Grande trevare har levert innredning til prosjektet. Det har ikke vært noen liten jobb, for hver leilighet er utstyrt med en køyeseng i tillegg til en rammemadrass. Under Ungdoms-OL i februar 2016 må alle beboerne flytte ut og 360 ekstra køyesenger skal innredes og byggene blir omdannet til deltakerlandsby med sengeplass til fire personer per rom.
I Veidekkes kontrakt inngår også asfalt på veier og plasser. Utomhus er det flott opparbeidet med stort innslag av naturstein. Dette arbeidet er gjort av grunnentreprenøren Kjell-Arne Schjørn og Anleggsgartner Arnesen. Det er det danske arkitektkontoret Henning Larsen som har vært byggherrens arkitekt. Veidekke har i sin entreprise benyttet arkitektkontoret SGB. Det var tidlig i plan-
leggingsfasen stor lokal debatt om utformingen til de nye studentboligene, men den er nå lagt død. Byggene er godt tilpasset terrenget og har glidd inn som en naturlig del av Olympiaparken.
– Beviser at norsk byggenæring er konkurransedyktig
Boligene er også attraktive for studentene og alle hybler er utleid.
– Det har vært stor interesse fra studentene. Det er ingen tvil om at studentboligene er attraktive. Beliggenheten midt i Olympiaparken er optimal for studenter som driver med idrett. De er det mange av i Lillehammer, sier byggherrens prosjektleder Syverud.
Han berømmer Veidekke for et godt utført prosjekt.
– Veidekke har levert varene akkurat slik vi forventet. Jeg er veldig fornøyd med at dette konseptet med industriell produksjon vant fram i konkurransen. Det beviser at norsk byggenæring er konkurransedyktig også i møtet med konkurranse fra utenlandske modulleverandører, sier han.


Flere prosjekter