Norge tok to gull i Yrkes-VM

Norge gjorde en svært solid innsats i Yrkes-VM i Brasil og ble belønnet med to gull og hele tolv medaljer for ekstraordinær innsats.

Til sammen har 19 unge nordmenn kjempet om medalje i nettopp sine fag. 22 år gamle Jenny Marlen S. Fossan fra Oslo og Balsfjord tok gull i helsefag. Edleste metall ble det også på industrimekaniker Martin Østnor fra Sørli i Lierne kommune.

– Tenk at arbeidet mitt ga topplassering. Jeg er nesten stum, jeg vet ikke hva jeg skal si. Det kan nesten ikke beskrives, det er en veldig rar følelse. Jeg fikk sjokk da de sa Norway og navnet mitt, sier Fossan til Worldskills.no. Til daglig jobber hun ved Balsfjord bo- og servicesenter i Troms.

– Denne medaljen viser at jeg er god i faget. Den viser også at jeg liker å utfordre meg selv og kjøre i gang med nye oppgaver. Jeg er så glad. Dette betyr utrolig mye for meg. Jeg har trent masse, nå har jeg virkelig fått lønn for strevet. Pasientene mine, de har alltid fått god behandling, og det skal de fortsette å få, sier 22-åringen.

Bedre sjokolade

Martin Østnor jobber til daglig ved sjokoladefabrikken Nidar i Trondheim. Også han er overveldet.

– Jeg kan ikke helt forstå det. Det har ikke gått opp for meg. Men det er veldig stort. Jeg tenkte aldri at det var jeg som kom til å få gullmedaljen. Jeg har jobbet hardt og utnyttet godt den tiden jeg hadde til rådighet i konkurransen. Jeg har vært effektiv og kvalitetsbevisst. Tenk at det ble gull!, sier Østnor til Worldskills.no.

I Brasil har han blant annet fått i oppgave å lage et transportbånd som anvender et hydraulisk aggregat. Nå gleder verdensmesteren seg til å komme tilbake på jobben med gullmedaljen rundt halsen.

– Nå vil vel sjokoladen fra Nidar smake enda bedre i tiden fremover kanskje. Sjokoladen blir «likar no», ler Østnor.

– Ambassadører

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) var raskt ute med å gratulere yrkeslandslaget med innsatsen.

– Gratulerer med kjempefin innsats. Dere er fantastiske ambassadører for yrkesfagene, og dere får opp interessen for fagene. Når andre ser hva dere presterer og at dere synes det er morsomt å konkurrere, så kan det få dem til å ta i et ekstra tak på skolen eller i lærebedriften. Dere viser hvor mange flinke yrkesfagelever Norge har. Dere er også strålende eksempler på de mange spennende arbeidsmulighetene yrkesfagene gir, sier Røe Isaksen.

Over 1.000 deltakere

Østnor, Fossan og ti andre norske deltakere fikk også den såkalte Medal of Excellence, en medalje som gis dem som får over 500 poeng og som belønner ekstraordinær innsats. Fossan sikret seg i tillegg tittelen Best of Nation, altså den beste av de norske utøverne.

Over 1.000 unge deltakere fra mer enn 60 land har deltatt i Yrkes-VM, og det har vært konkurrert i 50 ulike fag.

Årets yrkesfaglandslag besto av femten menn og fire kvinner i alderen 18 til 22. Øvre grense for å delta er 22 år.