Foto: Statsbygg

Feiret kulturminneprisens Oscar

Europas mest prestisjefylte pris innenfor kulturminnefeltet ble feiret på Eidsvoll søndag.

Statsbygg mottok den 11. juni EUs gjeve kulturminnepris, Europa Nostra Award, for restaureringen av Eidsvollsbygningen. Søndag 16. august var det tid for å bringe prisen hjem til Eidsvoll.

– Eidsvollsbygningen er en nasjonalskatt, og det er en fantastisk ære å få denne prisen fra EU. I dag er vi ekstra stolte over samarbeidet mellom Statsbygg, Riksantikvaren og Eidsvoll 1814, sier Lasse Kwetzinsky, som var Statsbyggs prosjektleder for restaureringen.

EU-ambassadør og leder av Den europeiske unions delegasjon til Norge, Helen Campbell, tok turen til Eidsvoll for å feire «kulturminneprisens Oscar» sammen med Statsbygg og foreningen Eidsvoll 1814. På programmet sto avduking av plakett fra Europa Nostra og faglige foredrag med omvisning.

– Jeg vil gi stor honnør til alle som har vært med på dette arbeidet. Uten deres innsats ville det ikke gått! Eidsvollsbygningen ble i sin tid bygget med teknikker som ikke er i bruk i dag. Under restaureringen måtte slike teknikker finnes opp «på nytt», sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Til stede under avdukingen var blant annet fylkesvaraordføreren i Akershus, Lars Salvesen; EU-ambassadør og leder av Den europeiske unions delegasjon til Norge, Helen Campbell; leder av Eidsvoll 1814, Erik Jondell; byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg; styreleder Erik Schultz, Europa Nostra Norge og ordføreren i Eidsvoll, Einar Madsen.