Oljeingeniørene står ved sin post

Nesten ingen oljeingeniører har forlatt bransjen det siste året, men ingeniørorganisasjonen Tekna tror krisen vil ramme yrkesgruppen.

Ifølge en undersøkelse blant 1.000 Tekna-medlemmer i oljeselskapene og leverandørnæringen, svarer 2,8 prosent at de var uten jobb i mai. Undersøkelsen viser også at bare 2 prosent av medlemmene i oljenæringen har skiftet jobb det siste året på grunn av dårlige tider i olje- og leverandørbransjen, skriver Aftenposten.

Ledigheten blant oljeingeniørene er dermed langt lavere enn i resten av det norske arbeidslivet. Ifølge Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftundersøkelse har ledigheten økt med 26.000 personer fra juli i fjor til mai i år, og ledigheten var i mai på 4,3 prosent ifølge SSB. Tall fra Nav viser at 3,4 prosent var arbeidsledige eller gikk på tiltak i juli.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg konstaterer at ledigheten blant oljeingeniørene er lav, men sier den likevel er høyere enn i fjor, da den var på 1 prosent. Hun trekker også fram oljeingeniørbransjen som spesiell og viser til at det ikke er normalt i andre bransjer å få jobb tre år før man er ferdig utdannet. Det som har skjedd nå er derfor en korreksjon av markedet, mener hun.

Men tidene som kommer blir langt verre, advarer Randeberg.

– Vi har all grunn til å tro at dette vil forverre seg det neste året. Sluttpakkene er i ferd med å gå ut. Ledigheten er på en bratt kurve i feil retning, sier hun.

At bare 2 prosent av Tekna-medlemmene har skiftet jobb det siste året tror hun har sammenheng med at ingeniørene i bransjen elsker jobben sin og at arbeidsgiverne prøver å holde på kompetansen.