NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

- Useriøse aktører tar over deler av arbeidslivet

Useriøse aktører tar over deler av arbeidslivet. NHO spør om vi gjør for lite – for sent?

Regjeringen lanserte 12. januar i år sin Strategi mot arbeidslivskriminalitet.

- NHO støtter i hovedtrekk regjeringens strategi. De presenterer mange gode grep, og vi må understreke alvoret, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

- Useriøse aktører tar over deler av arbeidslivet, og vi må komme i gang med de viktige tiltakene. Det er bra at så mange statsråder er involvert innen sine respektive områder. Vi må løfte i fellesskap for å gjøre noe med dette, sier hun.

Organisert kriminalitet

Arbeidslivskriminalitet er handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter. 

- Dette utføres gjerne organisert, og innebærer utnyttelse av arbeidstakere eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen. Feltet omfatter blant annet det som har vært omtalt som "sosial dumping" og "svart økonomi". Det er hensiktsmessig å se disse formene for kriminalitet i sammenheng, fordi samme aktører ofte står bak lovbrudd og uakseptabel praksis på flere av områdene, heter det i en melding fra NHO.

Skyver ut de seriøse bedriftene

Arbeidskriminalitet er kritiske for mange bransjer. 

- Useriøse aktører dominere markedet for blant annet oppussing og renhold av privatboliger. Dette medfører at mange seriøse bedrifter har gitt opp disse markedene. Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet har bred støtte, samtidig som det kan finnes uenighet om enkelte tiltak som finnes eller ikke finnes i planen. Det er samtidig tilfelle at mange tiltak som har bred støtte, og som gir gode effekter der de rulles ut, tar tid å få gjennomført i full skala, skriver NHO.

- Ser aktørene som sitter på løsningene hvor alvorlig problemet er? Tas de grep som er nødvendig fort nok? spør de.

- Velg seriøse bedrifter i anbudskonkurransen

Hva kan gjøres for å sikre seriøse leverandører? Her er NHOs 9 sjekkpunkter for offentlige innkjøpere:

1. Bedriften har lærling(er)
Godkjente lærebedrifter er ofte de mest seriøse. 1. juli ble det åpnet for å stille krav om lærlinger på prosjekt og at kravet kan stilles til alle leverandører, utenlandske som norske. Denne lærlingeklausulen skal stimulere til gode arbeidsforhold for de ansatte, sikre nyrekruttering til yrkesfag og bidra til at norske bedrifter har god tilgang på kompetent arbeidskraft. 
2. Færre ledd i underleverandørkjeden 

Sørg for til enhver tid å ha oversikt over hvem som jobber på kontrakten. Færre ledd gjør det enklere å kontrollere, ta stikkprøver og innhente dokumentasjon. 
3. Sjekk om tilbudet ikke er unormalt lavt 

Tilbud som er unormalt lave kan på visse vilkår avvises. 
4. Attest på betalt skatt følger med 

Krev at leverandørene underskriver på at man kan innhente informasjon om betalte skatter og avgifter i løpet av kontraktsperioden. Skatteattestene som nå skrives ut er en felles attest for skatt, arbeidsgiveravgift og merverdiavgift. Attesten bestilles og hentes ut i Altinn. Sørg også for fullmakt til å hente inn slik informasjon underveis i prosjektet. *
5. Særskilt for byggeprosjekter: ID-kort koblet til offentlig registre 

Alle arbeidstakere skal bære lett synlig et gyldig ID-kort utstedt av Arbeidstilsynet. ID-kortene skal være koblet opp mot offentlige registre som vil kunne vise innberettet lønn, skatt og avgift. 
6. Organisasjonsnummer, mva-registrering og registrering i NAV er sjekket 

Gjennom arbeidsgiver- og arbeidstakerregisteret (Aa-registeret) finner du informasjon om arbeidsforhold i Norge. Arbeidsgiverne har plikt til å rapportere til registeret via a-ordningen om blant annet hvem de har ansatt, arbeidstid og avlønningstype. 
7. Sjekk at det er stilt riktige kvalifikasjonskrav til økonomi, soliditet, og referanser 

Det vil bidra til å sikre god gjennomføringsevne hos tilbyder som blir valgt. 
8. Sjekk at antall ansatte stemmer 

Vurder om bedriften har nok ansatte med tanke på behovet i oppdraget, eller om de må støtte seg på andre foretaks kapasitet. Dette kan sjekkes i Proff.no, Startbank eller tilsvarende registre. 
9. Lønns- og arbeidsvilkår 

Sjekk at bedriften har lønns- og arbeidsvilkår i henhold til gjeldende regler og ta med sanksjoner ved brudd på reglene i kontrakten.