Hvor mange tomter er tilgjengelig?

Det er en kjensgjerning at det flere steder bygges for få boliger i forhold til behovet. Spesielt Oslo har utfordringer, og som en del av dette er det nå brutt ut full krangel om hvor mange tomter som faktisk er tilgjengelig i hovedstaden.

Boligprodusentenes Forening la i forrige uke frem sin verstingliste over hvilke byer og kommuner som bygger for lite i forhold til behovet. Oslo toppet som forventet listen. Det bør årlig bygges ut over 7.000 boliger her for å dekke behovet – mens det reelle tallet som bygges er ca. 3.400. En forklaring på lav utbyggingstakt skal være at kommunen legger for få tomter til rette for utvikling og at reguleringsprosessene går for tregt.

Som svar på en slik kritikk har byrådsledelsen laget oversikter som viser det finnes ferdigregulerte tomter til 20.000 boliger tilgjengelig i Oslo. Disse listene er nå, ifølge Dagens Næringsliv, gjennomgått med lupe av flere av de større boligutviklerne i byen. I tillegg har APs Raymond Johansen grepet muligheten i disse valgkamptider. Han mener Høyre blåser opp totaltallene mot bedre vitende. Også Selvaag Bolig og OBOS mener en tomtebank som skal kunne gi 20.000 boliger gir et helt feilaktig bilde. De mener det reelle tallet er godt under 13.000. Om man tar bort prosjekter som allerede er kommet i salg er det enda færre.

Hvor mange tomter da som faktisk er tilgjengelig i Oslo blir ikke lett å få grep på for de som ikke har fått studere tallene nærmere. Vi mener likevel det er feil om prosjekter som er i salg ute i markedet ligger i en tomtebank – dette er jo prosjekter som er gått gjennom mølla og er ferdigutviklet. En tomtebank bør inneholde prosjekter som er tilgjengelige til å ta tak i for en boligutvikler, og ikke boliger som tilbys i markedet.

Byrået mener tallene som er lagt frem i hovedsak er riktige, men sier likevel at noen justeringer må til. Det beste hadde selvsagt vært om man ble enige om hvilke tall som faktisk gjelder. Den videre utviklingen av Oslo er helt avhengig av at det legges til rette for utbygging og fortetting, og mest mulig korrekte tall og vurderinger er da selvsagt helt essensielt om man skal planlegge godt for tiden fremover. Det må være en fordel for alle parter – ingen er tjent med å kaste ulike tallstørrelser frem og tilbake. Utfordringen er uansett regnemåte at det er for få tomtearealer ledige i forhold til behovet.

Det som selvsagt er positivt er at boligbehovet både i Oslo og rundt om i landet nå virkelig har seilet opp som en prioritert sak, og vi ser nå konturene av at dette kan tas videre også i valgkampen som nå for fullt er i gang. Sjelden har vi sett så mange oppslag om boligutviklingen i landet som de siste 3-4 ukene. Behovet for videre boligutvikling og en offensiv boligpolitikk er jo også i høyeste grad til stede. Også derfor er det avgjørende at offentligheten får servert riktige tall og vurderinger som grunnlag for en god debatt og videre planlegging og utvikling.