Konkurransetilsynet: For lite bensinkonkurranse

Konkurransetilsynet griper inn mot bensinstasjonene. Tilsynet mener det er for få aktører i markedet og at en felles prisoppgang hver mandag og torsdag er skadelig for konkurransen.

– Bakgrunnen for dette er at de fire nasjonale drivstoffkjedene har klart å stilltiende koordinere sin atferd i markedet blant annet gjennom en felles prisoppgang hver mandag og torsdag. Konsekvensen er høyere priser for forbrukerne og høyere bruttomarginer for selskapene, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Finske St1 har tidligere fått godkjenning fra Konkurransetilsynet til å kjøpe Shells 420 norske bensinstasjoner under forutsetning av at St1 selger sine egne 39 stasjoner i Norge. I forbindelse med at Konkurransetilsynet har vurdert dette oppkjøpet, konkluderer tilsynet med at konkurransen i drivstoffmarkedet er svært begrenset. Konkurransetilsynet opplyser derfor at de ikke vil godta at en av de fire nasjonale kjedene overtar St1.

– Prisoppgangen hver mandag og torsdag, og måten dette gjennomføres på, er skadelig for konkurransen. Tilsynet har ingen indikasjoner på at det foregår ulovlig samarbeid i dat, men vil invitere hvert enkelt selskap til et møte for å diskutere hvordan prisene fastsettes, sier Meyer.