Knut Jonny Johansen

Konsolidering og globalisering – er det typisk norsk?

I begynnelsen av februar skrev jeg en kronikk om bl.a. konsolidering og globalisering. I mars fikk Faveo et oppkjøpstilbud fra et globalt selskap som er med på å lede denne utviklingen i vår bransje.

Knut Jonny Johansen

Administrerende direktør
Faveo Prosjektledelse AS/WSP Norge

Plutselig var vi en del av strategien, og 30. juni ble Faveo en del av WSP Group, en av de største selskapene i vår bransje globalt.

De siste årene har flere av våre konkurrenter og kolleger innen prosjektledelse havnet under utenlandsk eierskap, og noen har uttrykt skuffelse over at vi ikke i stedet bygger opp miljøer med norske eiere. Jeg velger å se det motsatte; Både interessentene og prisingen av oss og andre selskaper tyder på at norsk og nordisk prosjektledelse og rådgivning ligger langt framme. Vi er vant med å jobbe med komplekse, store prosjekter både offshore og landbasert. Skandinaviske ingeniører har bidratt med management i store vannkraftprosjekter rundt om i verden. Innen telecom har vi i perioder vært verdensledende i noen segmenter. Likså i verftsindustrien, både i Norge, Sverige og Finland. Og ikke minst innen olje/gass. Selv om dagens situasjon er anstrengende, ser vi allerede en dreining mot bedret produktivitet etter at The Boston Consulting Group i 2012 påviste for lite fokus på produktivitet innen leverandørindustrien. Med økt fokus på engineering og planlegging har norske offshoreverft igjen vunnet betydelige oppdrag i konkurranse med bl.a. Asiatiske verft. Koblet mot åpne, nordiske ledelses­modeller, god språkkunnskap og omstillingsevne gir dette en styrke og anerkjennelse for nordisk prosjektledelse. Og vi må våge å erkjenne at prosjekt­ledere fra Norden er etterspurt i resten av verden, når vi bare vil reise ut.

Vi nyter m.a.o. godt av et globalt eierskap som gir oss perspektiver og input, samtidig som vi får utvikle vår nordiske modell så lenge det er faglig og økonomisk optimalt.

Parallelt har Multiconsult AS befestet sin norske plattform gjennom en vellykket børsnotering, der det har dukket opp interessante eiere som gir et frempek om både finansielle og industrielle interessenter i bransjen.

Hvilke effekter vil vi framover se av denne utviklingen? Jeg tror vi må innse at konsolideringen fortsetter, nettopp fordi vi må møte kundenes økende krav om styrke og bredde. Samtidig ser vi et press for lavere priser og høyere lønninger som krever at vi driver stadig mer effektivt, og der de som ønsker å være med og lede utviklingen, søker seg til større aktører. Dette gjelder både rådgiver­bransjen og entreprenørene. Og de store entreprenørene må fortsette sin utvikling av prosjektledelse som sentral disiplin, fordi det er en forutsetning for å lykkes i stadig flere kompliserte og sammensatte prosjekter i totalentrepriser og OPS-modeller.

Samtidig er det viktig for oss å beholde det lokale perspektivet. En småkommune, som skal ha hjelp til å realisere ny brannstasjon, er lite interessert i om vi finnes i alle verdensdeler; De vil ha den beste som er tilgjengelig for dem. Derfor må vi i vårt grisgrendte land fortsette å være til stede mange steder. Men vi må sørge for at kunnskapene fra det globale selskapet kommer den lokale kunden til gode, uten at det koster særlig mer enn en lokal, liten aktør.

God ledelse!