Høvringen renseanlegg på Trolla i Trondheim ble evakuert da det ble oppdaget en stor metanlekkasje mandag. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Lekkasje fra renseanlegg – Tyrili-beboere evakuert

Beboere ved Tyrilistiftelsen er evakuert på grunn av en metanlekkasje fra Høvringen renseanlegg i Trondheim. Det er fare for eksplosjon, og røykdykkere forsøker å tette lekkasjen.

Meldingen om lekkasjen kom rett etter klokka 11 mandag. 62 kubikkmeter metangass har lekket ut. Det er eksplosjonsfare, og bygninger på stedet er evakuert, opplyser politiet i Sør-Trøndelag.

Elleve ansatte er evakuert, i tillegg til beboere ved Tyrili Høvringen. Dette er et tilbud for personer som er overflyttet fra soning i fengsel til behandling.

Sikkerhetsavstand

Det er opprettet en sikkerhetsavstand på 150 meter. Fylkesvei 715 er stengt mellom Ila og Flakk som følge av lekkasjen.

Røykdykkere som er inne på anlegget, måler hele tiden nivået av metangass, skriver Adresseavisen.

– Det er en fare for oss hvis det antenner. Vi vet ikke hvordan lekkasjen har oppstått, men røykdykkere prøver å tette tanken, forteller brannmester Steffen Eriksen.

Avløpsvann

Høvringen renseanlegg behandler avløpsvann fra to tredeler av Trondheim, og dette omfatter sentrum, samt sør- og vestlige bydeler, ifølge Trondheim kommunes nettsider. Anlegget ligger ved Trolla, nordvest for sentrum.

Metan er en fargeløs, brennbar gass, og i blanding med luft kan den være eksplosiv, ifølge Store Norske Leksikon. I naturen dannes gassen når organisk materiale råtner. Den inngår også i pattedyrs tarmgass.