<p>Kinasøte, Prydpepper, Scabiosa og Salvie i harmonisk samplanting. Krukkene gir et frodig inntrykk når vi lar hver planteart få hver sin egen krukke. (Foto: OBP)</p>De blå klokkene på Kinasøte strekker seg mot himmelen, og åpner seg når solen skinner på dem. (Foto: OBP)Kinasøte har en tett vokseform, med blomsterklokkene over bladverket. En helt unik bunndekkende staude. (Foto: OBP)

Kinasøte – søt velduftende staude i hagen

Kinasøte er en av staudene man virkelig legger merke til i høsthagen – den ser nærmest unorsk ut der den strekker sine knallblå klokker mot himmelen.

Dette er en lav plante med tett grønt bladverk og er en super markdekkende staude, ifølge en pressemelding fra Opplysningskontoret for blomster og planter.

Kinasøte (Gentiana sino-ornata) tilhører søterotfamilien som også har mange viltvoksende arter i norsk flora. Sino-ornata betyr «kinesisk vakker», og gjenspeiler at det var nettopp i Kina, 1904, denne planten første gang observert.

Sammenlignet med andre stauder er Kinasøte en relativt ny hageplante. Med de blå blomstene som står fint sent på høsten ble den raskt en populær hageplante.

De blå klokkene sitter i tette tepper, og kinasøte er en av de siste plantene som blomstrer i hagen helt til det blir for mørkt eller kaldt. Planten tåler noen kuldegrader før den blir ødelagt, men den blomstrer ikke når temperaturen blir lavere enn 5 grader. På kalde høstdager er den derfor blomstene åpne bare noen få timer om dagen, når solen varmer.

Kinasøte er 10-15 cm høy med små og smale lysegrønne blader på rotslående grener. Kinasøte er lett og dyrke, men krever nøytral eller sur jord. Det må ikke kalkes der kinasøten står. Finest blir den i lett fuktig jord, og full sol. Kan gjerne plantes sammen med lyng, Rhododendron og blåbærbusker.