– Vi trenger bistand og synspunkter fra så mange som mulig i byggenæringens ulike bransjer i den totale verdikjeden, sier prosjektleder Svein Bjørberg.

Vil ha din bistand til å skape bedre bygg

Arbeidet med forskingsprosjektet OSCAR er i full gang. Nå trenger de din bistand i arbeidet med å optimalisere utformingen av bygg, slik at de kan bidra til god verdiskaping for eiere og brukere gjennom dets levetid.

– Bakgrunnen for OSCAR-prosjektet er en erkjennelse av at det er en klar sammenheng mellom hvordan vi utformer og drifter våre nærings- og yrkesbygg – og hvilke verdier den virksomheten som eier og bruker disse arealene produserer. For å få gode, tilpasningsdyktige og brukbare bygg trengs det kompetente aktører, både hos eiere, brukere, arkitekter, rådgivere og entreprenører, som har gode verktøy for beslutningsstøtte og kan kommunisere dette i prosjekter og prosesser, sier Svein Bjørberg prosjektleder for OSCAR

«A fool is a man who knows the price of everything, but the value of nothing» skrev Oscar Wilde. Det er bakgrunnen for navnet “OSCAR” på forskningsprosjektet «Verdi for eier og bruker – hva kreves i tidligfase og gjennomføringsprosess?»

– Målet med Oscar er å utvikle kunnskap, metoder og analyseverktøy som muliggjør optimalisering av utformingen av bygg, slik at bygget kan bidra til god verdiskaping for eiere og brukere gjennom dets levetid, legger Bjørberg til.

De ser på hva som kreves av kunnskap om bygg i bruk, hvordan det kan implementeres i tidligfaseplanleggingen – og hvordan man kan sikre at intensjoner og ambisjoner faktisk ivaretas gjennom planlegging, prosjektering, bygging og drift.

– Vi ser også på hvordan ulike gjennomføringsmodeller kan støtte opp om dette, legger prosjektlederen til.

Det meldes om stor aktivitet med partnere i prosjektet samt studenter. Våren 2015 var fire masterstudenter fra NTNU og ni bachelorstudenter fra HiOA involvert med oppgaver tilknyttet problematikken i prosjektet. I tillegg er også to phd-studenter involvert.

– Men vi trenger bistand og synspunkter fra så mange som mulig i byggenæringens ulike bransjer i den totale verdikjeden. Derfor har vi laget en spørreundersøkelse som vi ønsker flest mulig vil delta i. Formålet er blant annet å få ulike typer interessenters synspunkter på hva som kjennetegner bygg og løsninger som gir verdiskaping for henholdsvis eier og bruker gjennom livsløpet. Resultater vil bli presentert på vår årskonferanse 27. oktober hvor vi samarbeider med NBEF som har sin årlige FM-konferanse 26. oktober, forteller Bjørberg.

G ditt bidrag til OSCAR her

Mer om OSCAR finner du her