Hett boligmarked

Igangsettingstallene fra boligprodusentene var historisk sterke i andre kvartal i år. Generelt gode salgstall og et stedvis meget hett bruktmarked gjør at det er stor aktivitet innen det norske boligmarkedet.

Det var mange som var spente på tallene Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret kunne presentere tirsdag morgen, og det var en tydelig fornøyd Per Jæger som kunne vise frem plansjene i NHO-bygget. Det har helt klart løsnet på nyboligfronten. Ikke siden målingene startet i 1999 har man kunne melde om høyere igangsettingstall for et andrekvartal. Samlet ligger igangsettingstallene 35 prosent over fjoråret for første halvår. Også innen salg har det vært en økning. Det er solgt 26 prosent flere boliger i forhold til første halvår i fjor.

Dette er selvsagt godt nytt for alle som er på boligjakt. Boligbehovet, spesielt i de store byene, hvor Oslo stiller i en særklasse, er etterspørselen etter de riktige boligene meget høy. Det har vært med på å presse prisene kraftig opp de senere årene. Med den store befolkningsveksten har man ikke klart å legge til rette for å bygge ut nok boliger til å møte behovet. Når man nå ser at igangsettingstallene stiger er det godt nytt. Om tallene stiger nok er en annen sak. Man vil trolig bygge rundt 30.000 nye boliger for inneværende år. Det skulle helt klart vært noen tusen flere.

Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret har gjennomført beregninger og satt opp en oversikt over hvilke kommuner som ligger lengst unna det estimerte boligbehovet. Oversikten deres viser at det i Oslo bygges 3.663 for får boliger i forhold til behovet. Flere andre kommuner bygger også for lite, men er ikke i nærheten av hovedstaden.

Selv om de gode sommertemperaturene har uteblitt for store deler av landet denne sommeren, viser de siste tallene vi så langt har sett at markedet for bruktboliger har vært hett. Onsdag kommer de samlede tallene fra Eiendom Norge. En fortsatt lav arbeidsledighet, lave renter og god tro på egen økonomi, kombinert med relativt utlånsvennlige banker, gjør at tempoet i markedet er godt og prisene holder seg på et høyt nivå.

Interessen fra både media og folk generelt er nå rekordstor når det gjelder boligmarkedet – det viste også den store interessen rundt Boligprodusentenes tall tirsdag. Det er selvsagt meget prostivt. Det finnes utfordringer i markedet og det er noe alle er opptatt av. Dette gjør at aviser og nettsteder også skriver mye om temaet og vi håper også politikerne gjør dette til en av de viktige sakene i valgkampen som nå for alvor er kommet i gang. Det er i hvert fall mange som bør sette dette høyt på dagordenen.

Temperaturen er også relativt høy i debattspaltene på bygg.no omkring boligmarkedet om dagen. Vi regner med boligdebatten også vil fortsette i tiden fremover.