Baard Schumann

Innlegg: Boligrøret fra Forbrukerrådet fortsetter

Det er skremmende at fagdirektøren for bolig i Forbrukerrådet verken forstår elementær matematikk eller hva som utgjør kostnadselementene i et alminnelig boligprosjekt.

Baard Schumann

Adm. dir. i Selvaag Bolig

Thomas Bartholdsen mener at norsk boligbransje bør bygge billigere i 2015 fordi det visstnok var så billig å bygge i 2008. Argumentasjonen hans henger ikke på greip og er full av feil.

Bartholdsen viser til at et Oslo-sykehjem i 2008 bare kostet 23000 – 24000 kroner per kvadratmeter, mens boliger i Oslo dag koster 56 000 per kvadratmeter. Han glemmer mye i regnestykket sitt. Det sier seg selv at det ikke er mulig å sammenligne et sykehjem fra 2008 med en boligblokk fra 2015, men vi prøver oss for moroskyld:

1. Han må fjerne fellesareal fra regnestykket. Kvadratmeterprisen boligbransjen operer med er kun for ”salgbart areal”. Det betyr at fellesareal ikke regnes med. I Bartholdsens regnestykke er kvadratmeterprisen fordelt på hele bygget og inkluderer derfor store fellesarealer som er langt billigere å bygge. Grovt regnet koster det 50 prosent mer å bygge leilighet enn fellesareal. Hvis en tredjedel av arealet i sykehjemmet er fellesareal (korridorer, lagerrom, møterom, kontorer etc.) betyr det at leilighetene koster ca. 4 500 kroner mer per kvadratmeter. Da er vi oppe i ca. 28 500 kroner.

2. Han må ta med merverdiavgift. I 2008 var den på 25 prosent. Da er vi oppe i ca. 35 500 kroner per kvadratmeter.

3. Han må legge til generell prisutvikling i byggekostnadene på ca. 20 prosent. Bare lønnsveksten i perioden har vært på mer enn det, så vi er snille her. Da er vi oppe i ca. 42 500 kroner inkl. mva.

4. Han må ta med tomtekostnader. En boligtomt rundt Ring3 i Oslo i dag koster ca. 12 000 kroner per kvadratmeter inkl. mva. Da er vi oppe i 54 500 kroner.

5. Han må ta med infrastrukturkostnader. Det koster ca. 1 500 kroner per kvadratmeter inkl. mva. Da er vi oppe i 56 000 kroner.

6. Han må ta med parkering. I et boligprosjekt med leilighetsblokker i Oslo koster det ca. 5000 kroner per kvadratmeter inkl. mva. Da er vi oppe i 61 000 kroner.

7. Han må ta med tekniske krav. Hvis sykehjemmet ble ferdigstilt i 2008 betyr det at det ble bygget etter TEK97. Alle energikravene, fjernvarme, balansert ventilasjon, radonsikring, overrislingsanlegg osv. er derfor ikke med. La oss si at det utgjør ca. 7 000 kroner per kvadratmeter inkl. mva. Da er vi oppe i ca. 68 000 kroner.

I tillegg kan vi legge til at det offentlige ikke har finansierings- og salgskostnader, men for enkelhets skyld tar vi ikke med det her. Sykehjem og boliger uansett ikke sammenlignbare.

Bartholdsens øvrige eksempel om at det ble solgt nye boliger rundt om i landet for mellom 20 000 og 30 000 kroner per kvadratmeter stemmer sikkert. Vi selger selv rekkehus i Oslo syd til 27 400 kroner per kvadratmeter. Men det kan selvsagt ikke sammenlignes med de gjennomsnittlige boligprisene i Oslo. I Oslo bygges det mest leiligheter og de er dyrere å bygge enn for eksempel rekkehus og eneboliger. I tillegg er tomteprisen langt høyere i sentrale deler av byen.

Og det er lite å si om Bartholdsens påstand om at snusirkler for rullestol ikke koster penger. Hvor har han det fra? Selvfølgelig koster det penger. Små leiligheter må bygges større for å få plass til disse. Det blir dyrt for kunden når hver kvadratmeter koster over 50 000 kroner.

Jeg ønsker også å benytte anledningen til nok en gang å avlive myten om at boligbyggere holder igjen store prosjekter fordi det er lønnsomt. Selvaag Bolig og alle andre aktører utvikler prosjektene så fort som markedet tillater (ja, boligene vi bygger må jo kunne selges). Tror Bartholdsen at er lønnsomt å vente med å utvikle en tomt til for eksempel 100 000 millioner kroner? Hva blir rentekostnaden på det mon tro?

Det er alltid smart å vite hva man snakker om når man skal kritisere noen. Det gjør åpenbart ikke Thomas Bartholdsen. Jeg er en aktiv debattant og har forståelse for at folk har ulike meninger. Men et kriterium for å ha en god debatt er å forholde seg til fakta og kunne noe om det man snakker om.