Det brenner på Ringve museum i Trondheim. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Omfattende skader etter brannen i Ringve Museum

Ringve musikkhistoriske museum i Trondheim har fått omfattende skader som følge av brannen som rammet museets hovedbygning.

Både brannmannskaper og ansatte jobbet på spreng med å redde det som kunne reddes av verdier etter at museet begynte å brenne mandag. Men både flammer, røyk og vann har tatt sin toll.

– Det er omfattende skader, bekrefter vakthavende brannsjef Ole Ludvigsen i Trøndelag brann- og redningstjeneste overfor Adresseavisen.

Brannvesenet meldte om at brannen var under kontroll rett før 12.30, og at det ble drevet etterslokking og såkalt restverdiredning.

– En tragedie for Ringve

Direktør Ivar Roger Hansen kaller brannen en tragedie for museet, som er Norges nasjonale museum for musikk og musikkhistorie.

– Museet inneholder mange unike instrumenter, så det er store verdier som er berørt av denne brannen, sier Hansen til TV 2.

Ringve musikkhistoriske museum på Lade i Trondheim ble åpnet i 1952. De eldste bygningene stammer fra 1700-tallet.

Bygningen som brant er en gammel tømmerbygning som er dekket med kledning. Det var betydelig varmeutvikling i hulrom mellom kledningen og tømmerveggen, ifølge brannvesenet.

Reddet instrumenter

Hoveddelen av gjenstandene som ble forsøkt reddet fra flammene, er musikkinstrumenter og kunstgjenstander. Det er uklart hvor stor skade brannen har gjort på disse, men en god del av museumsgjenstandene er berget, slik museets evakueringsplan har til hensikt å bidra til.

Museet på Lade omfatter flere store, historiske bygninger. I hovedbygget, hvor det brant mandag, var det utstillinger av musikkinstrumenter og andre musikkhistoriske gjenstander i sju rom. Bygningen som brant er «juvelen på Ringe musikkhistoriske museum», ifølge museumsdirektør Hansen.