Spår at byggenæringen blir landets største næring

Insenti tror byggenæringen kan ha flere sysselsatte enn olje- og gassnæringen innen 2017.

Dagens Næringsliv skriver at Insenti har laget en prognose basert på Statistisk Sentralbyrås strukturstatistikk som viser at byggenæringen kan bli landets største næring i løpet av noen få år.

- Vi vet at mange av landets flinkeste hoder de seneste årene har søkt seg til olje- og gassnæringen. Jeg er overbevist om at de kan nyttiggjøre seg i byggenæringen i like stor grad. Nå er det fastlandsindustri som gjelder, sier Insenti-sjef Bjørn Grepperud til Dagens Næringsliv.

Han får støtte av SSB-forsker Ådne Cappelen, som til avisen peker på at det er ganske jevnt mellom de to næringene allerede. Det er anslått at 239.000 er ansatt i olje og gass, mens tallet for bygg o g anlegg er cirka 200.000. Cappelen sier til DN at det er knyttet usikkerhet til nøyaktigheten her, og at noen av de som regnes i olje og gass kan være ansatt i byggenæringen.

Det er ventet at veksten i byggenæringen vil øke de neste årene som følge av store investeringer i anleggsmarkedet.

Til samme avis understreker derimot Knut E. Sunde i Norsk Industri at det er stor forskjell på næringene, og at petroleum er en mye mer eksportrettet næringen enn bygg og anlegg.