Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Ytterligere 600 ble arbeidsledige den siste måneden

Bare den siste måneden gikk 600 arbeidstakere over i ledighetskøen. Men når nye personer på tiltak tas med, er økningen på 2.500 ledige.

– Ledigheten fortsatte å stige i juli. Det at mange startet i arbeidsmarkedstiltak gjorde at ledigheten ikke økte mer, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

85.400 personer var registrert arbeidsledige ved utgangen av juli. Det er 5.700 flere enn på samme tidspunkt i fjor, ifølge de siste tallene fra Nav som ble sluppet fredag. Arbeidsledigheten ligger på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, etter en økning på 600 ledige i juli alene.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 92.900 personer i juli, tilsvarende 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Det er 7.500 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten som andel av arbeidsstyrken var på 3,2 prosent.

Overraskende kraftig

Økningen er på nivå med den gjennomsnittlige økningen per måned så langt i år, ifølge statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Arbeids- og sosialdepartementet.

Den såkalte bruttoledigheten, summen av arbeidsledige og personer som har startet på arbeidsmarkedstiltak, økte imidlertid betydelig – og overraskende kraftig, ifølge DNB Markets. Bruttoledigheten økte med over 2.500 personer, men at mange ledige startet på tiltak får ledighetsveksten til å framstå som mer moderat enn den er.

– Samlet sett var dermed tallene på den svake siden og bekrefter den pågående oppgangen i arbeidsledigheten, skriver Ole André Kjennerud i sin kommentar til ledighetstallene.

Nordea Markets fastslår at det norske arbeidsmarkedet svekkes, men konkluderer med at det foreløpig ikke er snakk om noen krise.

Flere fra oljesektoren

Også Nav-tallene viser at aktivitetsnedgang og bemanningskutt i den kriserammede petroleumsbransjen bidrar vesentlig til økningen i ledigheten, naturlig nok mest på Vestlandet. I Rogaland har antall helt ledige økt fra 2,1 til 3,5 prosent det siste året. Det er 65 prosent flere ledige i Rogaland – som hadde den største økningen etterfulgt av Hordaland og Møre og Romsdal – enn på samme tid i fjor.

– Regjeringen følger situasjonen på arbeidsmarkedet nøye, og vurderer kontinuerlig om det er behov for å sette inn ytterligere tiltak, sier statssekretær Hauge.

Arbeidsledigheten er nå høyest for menn mellom 20 og 24 år, med 5,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 4,6 prosent i juli i fjor. Ledigheten er lavest for de under 19 år, på 1,7 prosent, mot 1,5 prosent for ett år siden.