Illustrasjonsfoto

– Dyre boligprosjekter er myndighetenes feil

Myndighetene har mye av ansvaret for at det er blitt så dyrt å bygge boliger i Norge, mener boligprodusentene.

– Tidskostnadene er det verste. Usikkerheten knyttet til når vi kan sette i gang med et prosjekt, om det blir i år, neste år eller året etter, koster oss mye penger. Prosessen med å få bygge 1.000 boliger ved Grefsen stasjon i Oslo, tok elleve år, forteller Kjell Kvarekvål, direktør for markedskommunikasjon i JM, en av Nordens største boligleverandører, til Dagsavisen.

Mye detaljregulering koster også utbyggerne mye penger, ifølge Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Han nevner forbudet mot å bygge nye boliger uten radonsikring som ett eksempel på dette.

– Statens strålevern vil ha slik radonsikring uansett om det er radonstråling eller ikke i området hvor boligen bygges, påpeker Jæger.

Per Jæger

Han reagerer også på kravet om en snusirkel på 1,50 meter for rullestoler i bad og ganger.

– Vi hadde klart oss med 1,30 meter. Det ville vi ha spart noen kvadratmeter på, og det ville ha gjort nye boliger billigere.

Forbrukerrådet har sagt at det koster 30-40.000 kroner kvadratmeteren å bygge nytt.

– Vi får ikke det regnestykket til å gå opp, sier Jæger.

Hans regnestykke, basert på tall fra en pågående boligutbygging på Økern, tilsier en pris på om lag 53.000 kroner kvadratmeteren når tomt, infrastruktur og selve boligene er inkludert.