– Dette viser at troen på boligmarkedet er styrket det siste året. Ifølge vår egen prisstatistikk har prisene steget med ti prosent siste tolv måneder, så selv med noe mer usikre økonomiske utsikter enn vi har vært vant til i Norge de siste årene er det rimelig å anta at den kraftige prisveksten det siste året har påvirket folks forventninger om ytterligere oppgang, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i GARANTI Eiendomsmegling. Foto: Garanti Eiendomsmeglere

- Flere forventer boligprisvekst

En fersk undersøkelse fra GARANTI Eiendomsmegling viser at halvparten av oss forventer prisvekst på boligeiendom de neste 12 månedene. Dette er en økning fra tilsvarende undersøkelse for ett år siden.

I undersøkelsen som er gjennomført blant 1900 nordmenn oppgir 50 prosent at de forventer en økning i boligprisene de neste 12 månedene. I en tilsvarende undersøkelse for ett år siden oppga 41 prosent det samme. 29 prosent forventer uendrede priser, mens 11 prosent forventer prisnedgang.

– Dette viser at troen på boligmarkedet er styrket det siste året. Ifølge vår egen prisstatistikk har prisene steget med ti prosent siste tolv måneder, så selv med noe mer usikre økonomiske utsikter enn vi har vært vant til i Norge de siste årene er det rimelig å anta at den kraftige prisveksten det siste året har påvirket folks forventninger om ytterligere oppgang, sier Stein Drogseth, administrerende direktør i GARANTI Eiendomsmegling.

Oslo opp, Vestlandet ned

Oslo er landsdelen der forventningene om boligprisvekst er sterkest. Her forventer 62 prosent oppgang, mens den samme andelen på Vestlandet er 41 prosent. Vestlandet er dermed landsdelen hvor færrest forventer oppgang, og er også landsdelen der flest forventer prisnedgang, med en andel på 17 prosent.

– Dette er ikke overraskende siden Oslo er landets fremste pressområde for tiden, mens Vestlandet, og kanskje spesielt Stavanger, opplever en større usikkerhet i den oljetunge økonomien. Dette blir et spesielt interessant marked å følge utover høsten, sier Drogseth.

Forventningene om prisvekst er sterk i flere andre store byer. I Tromsø forventer 61 prosent prisøkning, og etterfølges av Drammen og Bodø hvor henholdsvis 59 og 58 prosent gjør det samme. I Bergen er andelen 52 prosent.

Én av ti på boligjakt

9 prosent av den norske befolkningen har planer om å kjøpe bolig de neste 12 månedene. Dette er omtrent like mange som i undersøkelsen for ett år siden da 8 prosent oppga det samme. Andelen er høyest blant de mellom 18 og 29 år, hvor 18 prosent planlegger boligkjøp det neste året.

– Andelen som har boligkjøpsplaner de neste 12 måneder har vært mellom åtte og ti prosent ved hver måling vi har gjennomført, og ser ikke ut til å variere noe særlig med svingninger i økonomien. Dette er et tegn på at folk kjøper bolig først og fremst fordi de ønsker og trenger et sted å bo, sier Drogseth.

Bolig er den beste investeringen

Seks av ti mener at bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest. Dette er to prosentpoeng flere sammenlignet med for ett år siden. Bankinnskudd fortrekkes av 9 prosent, mens 15 prosent mener aksjer eller obligasjoner er den beste investeringen. 15 prosent svarer vet ikke.

– Bolig befester sin posisjon som et attraktivt investeringsobjekt blant nordmenn. Hovedformålet med å eie en bolig er å bo i den, men det å eie bolig er også en god investering på lang sikt, sier Drogseth.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion i mai 2015 blant et tilfeldig utvalg av 1900 nordmenn.