– Det er skremmende at en fagdirektør vet så lite om fagfeltet sitt, sier Baard Schumann. (Arkivfoto: Arve Brekkhus)

Reagerer kraftig på kritikken fra Forbrukerrådet

Baard Schumann, adm. dir. i Selvaag Bolig, er skremt over synspunktene fra Forbrukerrådet om sutrete boligprodusenter.

– Det er skremmende at en fagdirektør vet så lite om fagfeltet sitt, sier Schumann til E24.

Bakgrunnen for saken er at fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet uttalte til Dagsavisen at det å hevde at det er boligmangel i Norge, kan være ekstremt lønnsomt for dem som påstår dette. Bartholdsen mener boligbyggerne må bygge mer og slutte å klage.

Han sier at boligbyggerne som opererer i og rundt storbyene i Norge, er Europas mest privilegerte.

– De har enorme overskudd, og næringen har dårlig effektivitet. De kan bygge bolig for 30-40.000 kroner per kvadratmeter og selge for det dobbelte, så jeg begynner å bli ganske lei av sytingen deres som nå har pågått i årevis, sa Bartholdsen til Dagsavisen.

– Vi frykter at påstandene om boligmangel gjør boligkjøperne villige til å betale mer og at det kan føre til en skadelig boligboble. Det er innlysende at gjentatte påstander om boligmangel gjør boligkjøpere villige til å betale mer og at salget av boliger går raskere. Dette er en stor fordel for både tomteeiere, byggebransjen, banknæringen og eiendomsmeglerforetakene, sa han videre.

Til E24 tilbakeviser Schumann kritikken. Han peker på at folk kjøper bolig fordi de trenger det - ikke fordi noen sier at det er mangel på boliger.

Også adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentene sier at det ikke er mulig å snakke opp boligprisene som Forbrukerrådet hevder, ettersom det forutsetter kontroll av hele markedet.

– Det er første gang jeg har hørt noen si at det å peke på at det er boligmangel skal drive boligprisene videre oppover, sier Jæger til E24.

Han mener at boligbyggebransjen har tatt befolkningsfremskrivningene til SSB alvorlig.

– Oslo trenger 7.000 boliger, og årlig bygges det 3.000 boliger, fremholder Jæger, som peker på at når etterspørselen er mye større enn tilgangen, vil resultatet bli en videre prisoppgang.