ABB skal levere kompenseringsteknologi som bidrar til pålitelig kraftforsyning og høyere energieffektivitet ved Ormen Lange-anlegget på Nyhamna.

ABB styrker kraftforsyningen ved gassbehandlingsanlegget på Nyhamna

Kompenseringsteknologi fra ABB skal bidra til en mer energieffektiv drift og maksimal oppetid for Norske Shells gassbehandlingsanlegg på Nyhamna.

Kontrakten med entreprenøren Kværner for levering av et skreddersydd Static Var Compensator-anlegg (SVC) til Nyhamna har en verdi på rundt 190 millioner kroner. Avtalen ble inngått i andre kvartal 2015.

- Leveransen skal bidra til økt pålitelighet og lavere tap i kraftforsyningen til anlegget, som tar imot gassen fra Ormen Lange-feltet og eksporterer den videre til Storbritannia, heter det i en melding fra selskapet.

Nyhamna er inne i en periode med betydelig oppgradering og utvidelse for å dekke økt kapasitetsbehov for behandling av gass fra den nye Polarled-rørledningen, som strekker seg helt opp til den kommende Aasta Hansteen-plattformen, 480 kilometer unna.

ABBs divisjoner Process Automation og Power Systems i både Norge og Sverige har samarbeidet tett om SVC-leveransen til Nyhamna.

- At divisjonene kan kombinere dybdekunnskap om anlegget med lang erfaring fra SVC-leveranser og systemintegrasjon vil bidra til en vellykket gjennomføring, skriver de i meldingen.

SVC-teknologien kompenserer naturlige svingninger i spenningen fra nettet som forsyner Nyhamna med strøm. Det gir økt kapasitet, bedre spenningskvalitet og mer pålitelig kraftforsyning, noe som er kritisk for å sikre maksimal oppetid for produksjonsanlegget. SVC-anlegget vil også ha flere tilleggsfunksjoner, som for eksempel at operatøren kan endre fra dobbel til enkel innmating, når lastbehovet øker.

- ABB har kjernekompetanse og en lang merittliste når det gjelder kraftforsyning til industrianlegg. Et skreddersydd SVC-anlegg vil redusere det reaktive krafttapet og stabilisere spenningskvaliteten for gasskompressorene på Nyhamna-anlegget. Det er i tråd med vår Next Level-strategi å kombinere det beste av vår kraft- og automatiserings-ekspertise for å gjennomføre dette viktige prosjektet for Kværner på en god måte, sier Peter Terwiesch, global leder for divisjon Process Automation i ABB.

Norske Shell er operatør av Nyhamna, som ligger 50 km sørvest for Kristiansund. Anlegget har i dag kapasitet til å komprimere 70 millioner kubikkmeter gass om dagen, nok til å dekke 20 prosent av Storbritannias gassforbruk. Etter utvidelsen øker dette til 84 millioner kubikkmeter gass.