ABB vant stor Yara-avtale

ABB i Skien skal levere én kilometer elektriske tavler for bedre kraftdistribusjon, kontroll og sikkerhet til Yara i Porsgrunn, noe som er med på å sikre arbeidsplasser lokalt.

Gjødselprodusenten Yara har valgt å standardisere på elektriske tavler fra ABB i Skien når de skal oppgradere produksjonsanlegget sitt på Herøya. Rammeavtalen kan ha en verdi på opp mot 200 millioner kroner fordelt over syv år og har positive ringvirkninger for lokal sysselsetting.

- Vi snakker om rundt én kilometer med markedets mest moderne, elektriske tavler, noe som betyr godt industribelegg i fabrikken vår i flere år framover. Det er viktig for regionen og for landet å ha en gigant som Yara som satser i Norge og skaper arbeidsplasser i industrien. For oss dreier det seg om rundt 20 årsverk, i tillegg til servicepotensialet, sier direktør Jan Petter Abrahamsen i ABB.

ABB-leveransen støtter et program Yara i Porsgrunn har iverksatt for å øke produksjonen av fullgjødsel med 50.000 tonn og kalksalpeter med 200.000 tonn. Totalinvesteringen vil være på rundt 2,25 milliarder kroner.

- Vi har levert elektriske tavler til industri, marine og offshore over hele verden i 50 år og må innrømme det betyr ekstra mye å vinne en ordre her i nabolaget. Yara får kortreiste kvalitetsprodukter som bidrar til stabil strømforsyning, bedre styring av produksjonslinjene og tryggere betjening for personellet i fabrikken, sier Abrahamsen.

Lavspenningstavlene fra ABB i Skien er skreddersøm og sørger for pålitelig distribusjon av kraft, bedre kontroll og mer effektiv drift av 6000 elektriske motorer på anlegget. Informasjon fra tavlene formidles opp i det overordnede kontrollsystemet. ABB har vært en leverandør av lavspenningstavler til Yara i 30 år og er allerede inne i en rammeavtale på elektriske motorer og frekvensomformere.

- ABB-tavlene vil bidra til smartere, sikrere og mer energieffektive prosesser ved anlegget. Yara er en global kunde av format, og det er en tillitserklæring at de velger oss som leverandør av kritisk produksjonsutstyr når de skal ruste fabrikken for fremtiden, sier Abrahamsen.