Den nye bygningen ved "Torget" på Utøya. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Nytt samlingspunkt reist på Utøya

 Hovedbygget, det nye samlingspunktet på Utøya, har kommet opp like ved kafébygget. Nybygget er en del av prosessen for å gjenreise øya.

Kjøkkenet, spisestua, peisestua og storsalen ligger i fire sammenhengende bygg og vil bli tatt i bruk når AUF i august holder sin første sommerleir på øya etter terrorangrepet i 2011.

– Jeg gleder meg veldig til flere kommer og ser hvordan det har blitt her ute, sier daglig leder for Utøya, Jørgen Watne Frydnes, til NTB. Han mener byggene som er en del av området AUF kaller Torget, er en fin videreføring av Utøyas identitet.

Endelig tilbake

Siden 2011 har diskusjonen gått om AUF noensinne skulle ha leir på Utøya igjen og hvilken form øya skulle ha i fremtiden. Men i kjølvannet av terroren var ungdomsorganisasjonen klar i sin tale: Vi skal tilbake til Utøya.

Nybygget har ikke vært gjenstand for den samme typen debatt, og i sommer blir det bra for ungdommene å endelig komme til Utøya på leir, tror Frydnes. De to siste årene har AUF holdt sommerleir på Gulsrud, som også ligger ved Tyrifjorden.

Som prosjektleder for styringsgruppen for Utøya, har Frydnes samarbeidet tett med arkitektkontoret som utarbeidet bygningsprosjektene.

– Det viktigste for meg er man får Utøya som leirsted til å fungere på en god måte igjen, sier daglig leder Erlend Blakstad Haffner i Blakstad Haffner Arkitekter til NTB.

Merket av naturen

Haffner har jobbet med AUF om utformingen siden 2011, og tidligere planer gikk ut på at nybygget skulle være et signalbygg som ruvet på øya. Etter runder med tilbakemeldinger og forbedringer endte det med et mindre bygg av tre, glass og betong, men hvor det fortsatt er høyt under taket.

– Bygget ligger på et tidligere ubrukt område, og for oss har det vært viktig å skape en arkitektur som ikke er for monumental. Panelet fremstår som fersk ved nå, men etter hvert får tiden satt sitt merke på bygningen og panelet gråner, forklarer Haffner.

Arbeidet med de nye byggene, som blant annet innbefatter et klokketårn og overnattingsenheter, fortsetter når blant annet finansieringen er klar.

Hegner om kafeen

Med de pårørendes minnested Lysningen og de nye byggene klare til leiren, er det Hegnhuset som er neste steg, forklarer Frydnes.

– Hegnhuset er viktig å få på plass. Det blir et sted for å lære og å minnes, forteller han.

Hegnhuset er delen av kafébygget, lille- og storsalen, to møterom og toalettene, som blir stående. Her ble 13 personer drept, men mange berget også livet.

– Det har vært en stor utfordring å forene hensyn til de etterlatte og de som overlevde, i en helhet, sier arkitekt Haffner.

Hegnhuset skal rammes inn med over fem hundre søyler som representerer alle som var til stede på øya under terrorangrepet. 69 av søylene, som symboliserer alle som ble drept på øya, strekker seg høyere og bærer et nytt tak.