Barnefamilier vil ha ”copy cat” naboer

Fire av ti boligkjøpere som nå jakter ny bolig, ønsker naboer i samme livssituasjon som seg selv.

Spesielt småbarnsfamiliene i aldersgruppen 30-39 år er opptatt av dette. De fleste er også villige til å bla opp ekstra for et godt bomiljø ved kjøp av ny bolig.

Det fremkommer i en stor undersøkelse hvor over 3000 mennesker som akkurat nå er på boligjakt har svart. Krogsveen Boligkjøperindeks ble gjennomført i mars-april 2015.

38,3 prosent av de spurte mener det er viktig at naboene er i samme livssituasjon som seg selv. Blant småbarnsfamilier i aldersgruppen 30-39 år er tilsvarende andel hele 50,2 prosent.

– For mange småbarnsfamilier er det spesielt viktig med et godt nærmiljø. Kontakt med andre barn på samme alder bidrar til nye relasjoner og vennskap mellom barna, men også mellom de voksne. Har man ikke familie i umiddelbar nærhet, vil også et godt naboskap være viktig for å hjelpe hverandre med typiske hverdagsutfordringer som barnepass, kjøring av barn til fritidsarrangementer, vanning av blomster ved ferier og liknende, sier markedsdirektør Karsten Onsrud i meglerforetaket Krogsveen.

– Dette viser at meglere må god kunnskap om bomiljøet og nabolaget. Vi får stadig spørsmål om dette i forbindelse med visninger. Boligkjøperne krever meglere med god lokalkunnskap, sier Onsrud.

Betydningen av naboens livssituasjon ved kjøp av ny bolig varierer imidlertid betydelig mellom ulike fylker. Boligkjøpere i Rogaland er de som i størst grad mener dette er viktig (44,2 prosent). Minst opptatt av dette er boligkjøpere i Hedmark hvor tilsvarende andel er på kun 23,6 prosent.