Flere ingeniørstudenter vil til bygg og anlegg

Søkertallene fra Samordna opptak viser at stadig flere ingeniørstudenter søker seg til bygg og anlegg, mens petroleumsfagene opplever en nedgang.

Søkertallene fra Samordna opptak viser at stadig flere ingeniørstudenter søker seg til bygg og anlegg, mens petroleumsfagene opplever en nedgang.

På Universitetet i Stavanger kan ingeniørfag Bygg vise til den desidert største økningen, med 75,3 prosent flere søkere enn i fjor. På samme utdanningssted synker for øvrig antall søkere i petroleumsfagene med over 50 prosent sammenlignet med forrige studieår.

Tallene fra Høgskolen i Telemark viser en økning på 125 prosent blant søkere til Ingeniør Bygg, Plan og infrastruktur, mens det er 47 prosent færre som vil studere gass og energiteknologi i Porsgrunn.

Den samme utviklingen finner vi i på Høgskolen i Sør-Trøndelag, hvor faget tradisjonelt bygghåndverk og teknisk bygningsvern opplever en økning på 118 prosent.

Vanskeligere å komme inn på NTNU

NTNU melder at til tross for økt antall studieplasser ved teknologifagene har opptakskravene ved flere av programmene gått opp. Det ble tildelt 50 nye teknologiplasser i år, men noen av programmene har fremdeles svært høye opptakskrav.

Aller øverst blant teknologifagene troner Industriell økonomi og teknologiledelse, der kravet ved ordinært opptak er på hele 64,0 poeng og 60,6 for førstegangsvitnemål.

Men kravene går også opp for datateknikk, kommunikasjonsteknologi, kybernetikk og robotikk, elektronisk systemdesign, bygg- og miljøteknikk og nanoteknologi.

Må tilpasse studietilbudene

Rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska er godt fornøyd med at flere vil bli en del av byggenæringen, men understreker at dette også innebærer at utdanningssektoren må fange opp disse signalene.

– Det er ekstremt viktig at studiestedene klarer å tilpasse studietilbudene til hva studentene ønsker og næringslivet har behov for nå og i årene fremover. Og vi er selvfølgelig glad for at bygg- og anleggsbransjen er, og blir, mer attraktiv for studenter enn noensinne tidligere, sier han til Byggeindustrien.