– Det er bare en måned siden det kom veldig dårlige resultater i matematikk i grunnskolen. Så dette er veldig gode nyheter, sier Torbjørn Røe Isaken til NTB.

Røe Isaksen sier realfagsøkningen er godt nytt

I år får 12 prosent flere enn i fjor tilbud om plass på realfagsstudier. Det er godt nytt for kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Fredag la Samordna Opptak fram hovedopptaket til høyere utdanning i 2015. Opptaket viser at 4.096 studenter har fått tilbud om plass på realfagsstudier, noe som er en økning på 12 prosent fra i fjor.

– Det er bare en måned siden det kom veldig dårlige resultater i matematikk i grunnskolen. Så dette er veldig gode nyheter, sier Røe Isaken til NTB.

Han viser til at avgangselevene i 10. klasse aldri har gått ut med en dårligere snittkarakter i matematikk enn i vår.

Statsråden mener realfagsdiskusjonen som har gått i mediene, har bidratt positivt til interessen for fagene.

– Velger fornuftig

Røe Isaksen er glad for at så mange får plass på studier som samfunnet etterspør.

– Vi ser at studentene søker seg til utdanninger som vi vet at samfunnet har behov for, og det er bra, sier statsråden.

Økningen i antall tilbud er størst innenfor lærerstudiene, der det er sendt ut 543 flere tilbud enn i fjor.

– Gode lærere er det aller viktigste for kunnskapsskolen. Lærerstreiken har heldigvis ikke gitt søknadsmassen til studiet et knekk, kommenterer ministeren.

Til sammen 3.930 søkere fått tilbud om studieplass ved grunnskoleutdanningen for trinn 1-7 og trinn 5-10, en økning på 10,5 prosent. 1.530 søkere har fått tilbud på den femårige lektorutdanningen, noe som er en økning på 9,8 prosent fra i fjor.

Andre fag med sterk økning er historiefaget og vernepleierstudiet.

Har satset

Rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo (UiO) ser flere lyspunkt i årets søknadsmasse.

– Jeg er utrolig glad for at det er såpass stor interesse for realfag og teknologi. Samfunnet trenger kompetanse innen disse fagene, sier han til NTB.

Ved brorparten av UiOs matematisk-naturvitenskapelige utdanninger må søkerne nå ha over 45 poeng for å få tilbud om studieplass. Eksempelvis krever studieprogrammene fysikk, astronomi og meteorologi minst 49,5 poeng i ordinær kvote.

– Vi ser nok resultatet av realfagsatsingen som vi og mange andre aktører i landet har gjort. Vi gleder oss også over den store interessen for samfunnsfag og humaniora, da vi satser tungt på tverrfaglig utdanning og forskning, sier Ottersen.

Frykter overbooking

89.000 søkere får tilbudt studieplass i hovedopptaket til høyere utdanning. Det er en økning på 4,8 prosent fra 2014, viser tall fra Samordna Opptak. 55.034 søkere har fått tilbud om plass på sitt førstevalg.

Flere tilbudte studieplasser er imidlertid ikke bare positivt, mener Norsk studentorganisasjon (NSO), som frykter at de høye opptakstallene går ut over studiekvaliteten.

– Det at studentene møter fulle forelesningssaler, trange lesesaler og for lite oppfølging fra faglig ansatte, har en skremmende effekt på studentenes læring. Universiteter og høyskoler skal ikke være fabrikker, sier NSO-leder Therese Eia Lerøen.

Også NITO Studentene, som er organisasjonen for ingeniør- og teknologistudenter, frykter at overoppfylte studieplasser skal føre til dårligere studiekvalitet.