Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Norsk takstpraksis ulovlig i Danmark

I Norge er det vanlig praksis at eiendomsmegleren engasjerer takstmannen som lager tilstandsrapport før boligsalg. I Danmark er dette helt forbudt.

Det skrivere24.noi en artikkel.

Onsdag varslet regjeringen at man vurderer tiltak for å regulere takstmann-bransjen, og at det vil komme en høring våren 2016, heter det i artikkelen.

Da kan det blant annet bli aktuelt å innføre nye regler som holder takstmannen ansvarlig ved feil og mangler i tilstandsrapporter.Fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen, sier overfor E24 at Forbrukerrådet er glad for at regjeringen vil ta aktive grep for å gjøre noe med det de kaller utrygg bolighandel.

– Det er veldig viktig at regjeringen også griper fatt i den meget usunne koblingen mellom meglere og takstmenn, sier Bartholdsen.

Han mener at man bør se til Danmark der man har lovfestet en reell uavhengighet mellom eiendomsmegler og takstmann.

– Tankegangen om at profesjonelle må ta større ansvar slik at forbrukerne ikke blir sittende igjen med svarteper, støtter vi 100 prosent. Selvsagt må dette også bety at meglerbransjens adgang til å håndplukke takstmenn, må forbys, slik danskene har gjort det, sier Bartholdsen.

Ingeniør, takstmann og avdelingsleder i Norges Takseringsforbund i Hordaland, Yngve Johansen, gir sin fulle støtte til utspillet. Han forteller overfor e24.no at eiendomsmeglernes rolle som oppdragsgiver kan gi dem for stor påvirkningskraft for å vå taksten slik de ønsker.

Han mener at det er rikelig med eksempler på at takstmenn som drister seg til å ha for mange egne meninger og står for fast på disse, må belage seg på å finne andre kontakter eller til slutt kanskje finne seg annet å gjøre.

– Takstmenn som ikke er tilpasningsdyktige nok, erstatter megler med andre takstmenn, sier Johansen.