Kontrakter for 1,5 milliarder euro på verdens lengste undersjøiske kabel

Tre kontrakter for til sammen 1,5 milliarder euro er tildelt på verdens lengste sjøkabel, mellom Norge og Storbritannia.

Det skriver Statnett i enpressemeldingtirsdag.

Statnett og britiske National Grid skal bygge NSN Link mellom Norge og Storbritannia. Dette vil bli verdens lengste mellomlandsforbindelse for strøm, skriver Statnett i pressemeldingen.

Nå er det tildelt kontrakter for totalt 1,5 milliarder euro, eller over 13 milliarder norske kroner med dagens kurs, til tre leverandører.

Statnett og National Grid har inngått kontrakter med leverandørene Prysmian og Nexans om å levere kablene for den 740 kilometer lange forbindelsen. Likeretterstasjonene i Norge og England vil bli levert av ABB, heter det i pressemeldingen.

NSN Link blir den første direkte forbindelsen mellom kraftsystemene i Storbritannia og Norge. Den vil ha en total kapasitet på 1.400 MW.

– Prosjektet er en sentral del av neste generasjon europeiske kraftsystem, og vi er glade for å ha med oss disse dyktige leverandørene. Nå kan vi gå videre i arbeidet med å få på plass verdens lengste mellomlandsforbindelse, og vi ser frem mot en effektiv og god gjennomføring av prosjektet, med et spesielt fokus på helse, miljø og sikkerhet, sier konserndirektør Håkon Borgen i Statnett.

Forbindelsen er forventet å være i drift i 2021.