Illustrasjonsfoto

95.000 kroner i bot etter ulovlig betongdeponering

Over 16.000 tonn betong og armeringsjern fra rivningen av Bispelokket i Oslo ble deponert på grustaket Herstua Grus i Nannestad. Grustaket og eieren er bøtelagt, men Vegvesenet går fri.

Det skriver Aftenpostens hovedstadsmagasin osloby.no i en artikkel.

– De tysta på oss. Jeg tror jeg vet hvem det er, sier daglig leder og eier av 90 prosent av aksjene i Herstua Grus AS, Tore Wethal, som mistenker konkurrentene for å ha varslet om betongdeponeringen.

Grustaket hadde, ifølge artikkelen på osloby.no, ingen tillatelser til å behandle avfall.

Fylkesmannen skal ha påvist PCB-lekkasjer til grunnen, og politiet ga til slutt grustaket og eieren 95.000 kroner i bot.

– Avfallsbehandling fra 1950-tallet

I miljøsaneringsbeskrivelsen som Swevo leverte før rivningen av Bispelokket i 2011, skrev rådgivningsselskapet, ifølge artikkelen, at betongen måtte leveres til et godkjent deponi.

Aftenposten skal over lengre tid ha fulgt betongen fra det store riveprosjektet i Bjørvika, som pågikk fra 2011 til 2013. Aftenpostens journalister har gått gjennom byggherre Statens vegvesen, via hovedentreprenør Skanska og riveentreprenør AF Decom før de havnet på grustaket i Nannestad.

– Saken er ganske unik, de har tatt imot uhorvelig store mengder avfall uten å vite hva det var, uten å kunne håndtere det, og uten at leverandørene har stilt noen krav til tillatelser. Vi fant også at de kvernet og brente avfall på stedet. Dette var avfallsbehandling fra 1950-tallet, sier seniorrådgiver Jens Hertzberg ved miljøavdelingen hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

– Utpekt til syndebukker

I 2012 politianmeldte Fylkesmannen Herstua Grus for miljøkriminalitet.

–Vi gjorde 3-4 millioner kroner på betongen fra Bjørvika. Men så kom det en såkalt bekymringsmelding i 2012, og det ble stopp i leveransene fra Bjørvika. Vi ble tysta på, sier daglig leder ved grustaket, Tore Wethal.

Prøver gjort i grustaket viste, ifølge artikkelen, forurensing av blant annet PCB og olje, og en inspeksjon i 2013 konkluderte med at Herstua Grus hadde fortsatt å ta imot og knuse betong. Politianmeldelsen endte med en foretaksbot på 80.000 kroner. Eier Tore Wethal fikk en personlig bot på 15.000 kroner.

– Den som leverer avfall har også ansvar, har vi forstått. De store utpekte oss til syndebukker. Det har vi tapt store penger på, sier Wethal til Aftenposten.

– Uønsket

Etter at Aftenposten gjorde Statens vegvesen oppmerksom på at Bispelokket-betong hadde endt i et grustak uten tillatelse, og med store avviksbemerkninger, sendte deres prosjektleder Geir Asbjørn Sorte ut en pressemelding 3. juni, hvor man beklaget dette:

«Vegvesenet ser alvorlig på at masser fra vårt anlegg er levert dit, og ser hendelsen som uønsket», konkluderer han.