For noen år tilbake etablerte kongeparet institusjonen «Åpent Slott», der publikum hver sommer får adgang til residensens mest representative rom og saler. – Dette er ikke bare en turistattraksjon, men en åpen portal til monarkiet som folkelig felleseie. Denne inviterende ideen har vist seg så fruktbar at den bør legge premisser også for de kongelige samlinger, mener Bomann-Larsen. Her fra årets utstilling, i den lille festsal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Etterlyser eget museum for kongelig samling

Lenge har det vært bred politisk enighet om at alle de historiske skattene fra kongefamiliens tid i Norge bør samles under ett tak. Likevel står saken fremdeles på stedet hvil.

Fakta om mulig museum på Slottet

* Kongeparet tok initiativ til å få de kongelige samlingene registrert. Arbeidet startet i 2002.

* Samlingen av gjenstander, kunst, bøker, fotografier, vogner, karjoler, uniformer, møbler med mer, anslås til rundt 400.000 enheter. Av disse er omkring 70.000 registrert og fotografert.

* Kulturdepartementet ved daværende kulturminister Trond Giske (Ap) fikk direktør Olav Aaraas ved Norsk Folkemuseum til å lage en innstilling om å sikre de store kongelige samlingene. Lite ble sagt om aktuelle bygg for å huse samlingene.

* Blant lokalene som har vært nevnt, er Nasjonalgalleriet og bygningen som har huset først Geografisk Oppmåling, så Kunstakademiet og som nå er utleid ut til Høgskolen i Oslo og Akershus. Det gamle ridehuset og stallen bak Slottet er også nevnt.

* I anledning kongeparets 75-årsdager i 2012 ble seks utstillinger basert på de kongelige samlingene stilt ut i Norge. Dette var regjeringens gave til kong Harald og dronning Sonja, budsjettert med 30 millioner kroner.

* Totalt fikk utstillingene rundt 170.000 besøkende, og flere besøksrekorder rundt om i landet ble slått.

(Kilder: Aftenposten og De kongelige samlinger) (©NTB)

På fire mørke lagre på hemmelig sted står de over 70.000 gjenstandene som så langt er registrert i De kongelige samlinger ved Slottet. Noen av dem vises i perioder fram i utstillinger, men det er langt fra plass til alt der.

– Disse kongelige gjenstander bør få fast tilholdssted som knytter dem direkte til kongehuset, sier forfatter og historiker Tor Bomann-Larsen til NTB.

Han var med på tilretteleggingen av utstillingsprogrammet «Den kongelige reise», Regjeringens 75-årsgave til kongeparet for to år siden. Bomann-Larsen vet hva samlingen inneholder og hvilken betydning den har i norsk historie:

– Når folk strømmet til utstillingene var det ikke bare på grunn av kunstindustrielle kvaliteter. Hvert enkelt objekt er biter av nasjonens historie.

Ikke klart

Allerede i 2010 skrev Aftenposten at kongeparet ønsket å gi folk tilgang til de kongelige samlinger i et eget slottsmuseum. Før dette igjen hadde daværende kulturminister Trond Giske (Ap) bestilt en innstilling om hvordan samlingene bør sikres. Her ble lite sagt om hvor et museum skulle ligge. Det som er helt klart, er at det har vært politisk enighet i regjering og opposisjon om at mulighetene for et slottsmuseum må utredes. Kulturminister Anniken Huitfeldt uttalte i januar 2012 at det ikke var tatt stilling til konkret oppfølging av utredningsarbeidet.

Ved henvendelse til nåværende kulturminister, Thorhild Widvey (H), får NTB følgende svar fra statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet:

– De kongelige samlinger representerer en vesentlig del av vår norske kulturarv og fortjener å være tilgjengelig for publikum. Det er gledelig at mange av gjenstandene allerede i dag vises i utstillinger i Nasjonalmuseet og andre kulturinstitusjoner. Kulturdepartementet vurderer nå hvordan samlingene best kan formidles, deriblant en permanent formidlingsarena.

Hvor og hvordan?

Borgundvaag svarer ikke på spørsmål om hvilke bygninger eller steder som kan være aktuelle for et museum, eller hvem som skal organisere en permanent utstilling: Slottet eller Nasjonalmuseet.

Tidligere er bygningen som først huset Geografisk Oppmåling og så Kunstakademiet, nevnt.

Bomann-Larsen har tidligere foreslått i en kronikk i Aftenposten at en permanent utstilling av de rojale objektene blir organisert under Slottet, så de beholder sin symbolikk og sin betydning. Han ga sin støtte til et forslag om at murhusene bak Slottet, som var de kongelige staller og ridehus, burde bli monarkiets utstillingsvindu.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg bekrefter at flere forslag har vært oppe, men at avgjørelsen ligger på et politisk nivå:

– Dersom det kommer et konkret oppdrag til oss, er vi imidlertid selvsagt klare for det.