Mannen i Møre og Romsdal. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nytt folkemøte om den ustabile Mannen

Rauma-ordfører Lars Olav Hustad er ufrivillig tilbake på «Mannen-kjøret». – Vi må bare gjøre det beste ut av situasjonen, sier han.

– Fjellpartiet Veslemannen, som er en liten del av det ustabile fjellet Mannen, har hatt en liten økning i bevegelsene i øvre del det siste døgnet, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin dagsrapport.

Bevegelsene i øvre del er rundt 5-7 millimeter i døgnet, noe som gjør at faregraden fortsatt er på nivå to av fire (grønn, gul, oransje og rød).

Onsdag i forrige uke startet fjellmassivet i Romsdalen å bevege seg igjen, før NVE tirsdag denne uken hevet farenivået fra grønt til gult.

Forsikringer

Kaoset rundt fjellpartiet i Romsdalen toppet seg 28. oktober i fjor da geologene varslet at et stort steinskred bare var noen timer unna. Skredet kom aldri, kulden kom og de skuelystne – i hovedsak bestående av et samlet norsk pressekorps – fikk beskjed om å vente til snøen smelter.

Nå smelter snøen igjen. Det betyr folkemøte i Rauma kommune.

– Det er møte klokka 18 på rådhuset for beboerne, innbyggere og berørte. Geolog Lars Harald Blikra vil informere om situasjonen, forteller Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (H).

Kommunen vil – på ny – forsikre innbyggerne om at alt er under kontroll dersom området under Mannen igjen må evakueres.

Evakueringen i fjor

I fjor høst ble flere gårdsbruk og fritidsboliger evakuert, i tillegg til at politiet innførte ferdselsforbud i områdene som kunne bil truffet av et skred. I tillegg ble Raumabanen stengt.

– Vi vil ta en ny runde på hvor en kan ferdes når et eventuelt ferdselsforbud trer inn, sier ordfører Hustad.

– Vi må fokusere på våre oppgaver og vår jobb. Det er å ta vare på dem som bor og er i området. Vi har fjellet her og forholder oss til det, vi må bare gjøre det beste ut fra situasjonen, avslutter han.