Håkan Magnusson

Innlegg: Kan du være snill å slutte nå Erik?

Både Direktoratet for byggkvalitet og Finans Norge slår fast at det er lov å bruke åpen flamme ved taktekking. Håpet er at norske håndverkere nå får gjøre jobben sin i fred.

Av Håkan Magnusson

Administrerende direktør i Icopal

Dette har skjedd: I januar påsto Erik Øyno som daglig leder i Protan at Finans Norge hadde utstedt et forbud mot bruk av åpen flamme til tekking av tak. Påstanden om forbud var en grov feil som vi og flere med oss reagerte kraftig på. Senere ble dette tydelig avkreftet av Finans Norge selv. Dermed trodde vi ballen var lagt død og at bransjen kunne konkurrere på like vilkår.

Forrige helg kom Direktoratet for Byggkvalitet (DIBK) og Bygg 21 med et redaksjonelt utformet bilag i Dagens Næringsliv. I dette har Øyno kjøpt annonseplass og fortsetter sin feilaktige propaganda. Selskapet gjør to grove feil/overtramp: Mest alvorlig er at det påstås igjen at det er forbud mot bruk av åpen flamme til taktekking og at brannforekomstene er flere med denne byggeskikken.

Dette er fakta

Begge påstander er feil og Erik Øyno vet dette godt. Om Øyno trenger ytterligere bekreftelser, har Finans Norge denne uken igjen slått fast at det er lov å bruke åpen flamme ved taktekking.

I hele min karriere har jeg forsøkt å unngå sverting av andre og holde en etisk standard i min fremferd. Det er derfor helt absurd at jeg nå skriver et innlegg der jeg i frustrasjon må be en av våre konkurrenter å slutte å spille hasard med arbeidsplassene til hardt arbeidende håndverkere.

Åpen flamme gir tettere tak

Det er ved taktekking med bruk av åpen flamme at man får de tetteste og mest robuste takene. Dette er velkjent i bransjen, også i forsikringsnæringen, og også årsaken til at dette er en anbefalt og den vanligste måte å tekke tak på. Hvorfor skal da Finans Norge vedta noe som gir mer lekkasjeutsatte tak? Vi opplever tilfeller der vi, våre partnere og konkurrenter har blitt stengt ute av byggeplass, tapt anbud, ikke fått lov til å levere anbud, eller måtte bruke tid og kostnader på grunnlag av usannheter basert på feil rykter.

Taktekking er et stolt yrke med lange tradisjoner. Taktekkerne utfører en enormt viktig jobb og kravene og reglene de etterlever er strenge og fornuftige. Jeg håper nå at Protan ved Erik Øyno gir seg, og at taktekkere og vi som leverandører kan få jobbe i fred. DET ER LOV Å BRUKE ÅPEN FLAMME VED TAKTEKKING!