Haukeland universitetssykehus. Foto: Harald Valderhaug

30 arbeidere ble snytt for lønn - Byggherre Helse Bergen nekter å garantere

Helse Bergen vil ikke garantere for lønnen til en gruppe bulgarske elektroarbeidere som ble underbetalt for arbeid på det nye barne- og ungdomssykehuset på Haukeland.

Det skriverBergens Tidendei en artikkel torsdag.

Etter flere måneder på det nye barne- og ungdomssykehuset på Haukeland i Bergen ble det klart at 30 bulgarske ansatte i entreprenørfirma Enemona ikke hadde fått rettferdig lønn.

I midten av juni meldte arbeiderne seg inn i Elektroarbeidernes Fagforening,og for et par uker siden satte fagforeningen frem et krav om at Helse Bergen må garantere for at arbeiderne får lønnen de har rett på.

Personal- og organisasjonsdirektør i Helse Bergen, Trond Søreide, opplyser, ifølge bt.no, at dette ikke vil være en god løsning.

– Det kan ikke utvikle seg en praksis med at useriøse aktører kan velte kostnadene sine over på utbyggerne dersom det blir avdekket at de har svindlet arbeiderne, sier Søreide i en pressemelding.

Organisasjonssekretær Åge Blummenfelt i Elektroarbeidernes Fagforening er ikke enig i uttalelsen.

– Helse Bergen har som utbygger et særskilt ansvar for å sjekke at alle som jobber for dem, får lønnen sin. Dette har de åpenbart ikke gjort, sier han til Bergens Tidende.

Blummenfelt slakter Helse Bergens håndtering av saken.

– Før de gikk inn i kontrakten med Enemona, advarte bransjeorganisasjonen sterkt mot dette. Når de likevel velger å gå inn i kontrakten, må de også ta ansvar for at arbeiderne ikke har fått lønn, sier han.

Han forteller at fagforeningen har bedt LO Juridisk om å se på saken.

Enemonas ansatte på barne- og ungdomssyke­huset har skriftlig svart at de har hatt lønn fra januar til april fra omtrent 690 til 750 euro, noe som tilsvarer en måneds­lønn på mellom 6.400 til 7.000 kroner. I mai har arbeidstakerne opplyst at de har fått utbetalt rundt 2.000 norske kroner, og i juni har ingen arbeidstakere mottatt lønn, heter det i artikkelen på bt.no.