Nanomaterialer skal bevare Operaen

Statsbygg er med i et stort forskningsprosjekt i EU som skal utvikle materialer og metoder for å ta vare på steinen i monumentalbygg.

Det skriver Forskningsrådet i enpressemeldingpå sine nettsider.

Da da det italienske forskningsinstituttet INTSM satte sammen et utvalg bygninger til Horisont 2020-prosjektet Nano-Cathedral, ble operaen i Bjørvika valgt som det eneste moderne bygget i pilotprosjektet.

– Den norske operaen ble valgt som case til dette prosjektet fordi det er et spesielt moderne og samtidig vernet bygg. Prosjektet skal hjelpe til å finne skånsomme metoder og produkter for vedlikehold, impregnering og renhold. Når dette prosjektet er ferdig, vil vi kunne få ny kunnskap og nye metoder for vedlikehold av våre bygninger som benytter spesielle bygningsmaterialer, sier prosjektleder Resty Garcia i Statsbyggs eiendomsavdeling om prosjektet.

Målet for prosjektet er, ifølge pressemeldingen, å utvikle metoder for restaurering og bevaring av representative bygg med ulike steintyper og klima ved hjelp av nanoteknologi. Resultatene skal kunne brukes på både klassiske bygg og moderne bygg i stein.

En del av prosjektet skal utvikle nye materialer med nanopartikler i vannløsninger og prøve ut produkter som allerede er på markedet. En annen del er å utvikle nanokompositter som kan brukes til overflatebehandling.

Seks bygninger er med i prosjektet, og de øvrige fem er kirker i Italia, Spania, Tyskland, Østerrike og Belgia.