Bengt Herning i Virke Byggevarehandel og Helge Kokslien i Verdikjede AS med rapporten «Byggevarehandelens rolle i dagens og fremtidens BIM-modeller» som er grunnlaget for byggevarehandelens nye aktive BIM-engasjement.

Byggevarehandelen melder seg på som BIM-aktør

Virke Byggevarehandel melder seg på som aktør for en digitalisert byggenæring ved bruk av BIM-modeller.

– For oss er dette et effektiviseringsprosjekt, et seriøsitetsprosjekt samt et mulighetsprosjekt. Det vil bidra til å styrke byggevarehandelen som verdiskapende leverandør til byggenæringen, kommenterer Bengt Herning som er direktør i Virke Byggevarehandel.

Styret i Virke Byggevarehandel engasjerte Helge Kokslien med sitt selskap Verdikjeden AS til å gi en status for bruken av BIM i dagens byggenæring, hvordan BIM kan påvirke byggevarehandelen samt gi en vurdering om hvilke muligheter BIM kan gi for handelen fremover. Kokslien har lang erfaring innen IT og forretningsprosesser og har blant annet vært IT-og prosessdirektør i Byggmakker-kjeden. Nå foreligger rapporten på 30 sider.

Sterkt varierende bruk

Med henvisning til rapporten påpeker Bengt Herning at de færreste byggherrer krever BIM i dag, og at det er store variasjoner i bruken innenfor de ulike fagene.

– Men samtidig vil store offentlige byggherrer kreve åpen BIM fra juli 2016. Videre berikes varadatabasene nå med etterspurte produktegenskaper, og fagene tar i bruk åpen BIM selv når dette ikke er krav fra byggherrene. Det er åpenbart at BIM gir bedre forståelse av prosjektene gjennom blant annet 3D-visualsiering, bedre samhandling mellom fagene, færre feil ved bruk av modeller for krasjtesting som igjen bidrar til effektivitet og lavere byggekostnader, fremholder Herning.

Han opplyser imidlertid at det i dag er mest aktivitet knyttet til utveksling av tegninger og koordinater og mindre oppmerksomhet rettet mot standard produktegenskaper, såkalt bSDD.

Styrket rolle

Helge Kokslien påpeker at det er mye informasjon i BIM-modellene som ikke utnyttes i verdikjeden, og at de ulike aktørene i næringen ønsker at handelen skal bidra til å ta en rolle innenfor BIM.

– Byggevarehandelen kan hjelpe byggenæringen med etterspurt informasjon, og ved å utnytte informasjonen i BIM-modellene bli en enda bedre leverandør og samarbeidspartner for entreprenører, byggmestere og de andre aktørene i byggenæringens verdikjede. Dette vil kunne gi merverdi til og styrke byggevarehandelens grossist-, leverandør- og logistikkrolle inn i verdikjeden, sier han.

Aktiv pådriver

I rapporten anbefaler Kokslien derfor Virker Byggevarehandel til å være en aktiv pådriver for BIM som handelsbransje. Rollen blir samordning innenfor standardisering av EDI-meldingsutveksling, produktegenskaper som knyttes til varer, dokumentasjonskrav til benyttede varer samt være en pådriver for utvikling av 3D BIM objekt.

Bengt Herning understreker at de enkelte byggevarekjedene selv står for implementeringen av BIM og BIM-tjenester. Dette mener han bør gjennomføres som konkrete prosjekter mellom byggevarehandelen og aktørene i byggenæringens verdikjede.

Styret i Virke Byggevarehandel har vedtatt å følge anbefalingene i rapporten, og Handelens BIM-arbeidsgruppe skal etableres og være et praktisk og koordinerende ledd innenfor de områder det er naturlig å samarbeide om.

Åpen database

– For at handelen skal kunne ta i bruk BIM-informasjon i sine prosesser, bør de elektroniske meldingene utviders med produktegenskaper og med informasjon om vareplassering på byggeplass, såkalt byggeplasslogistikk, påpeker Kokslien og legger til:

– Enkelt tilgang til allmenne og produsentuavhengige, såkalte generiske produktegenskaper, kan være nøkkelen til utbredelsen av bSDD-egenskaper i BIM-modellen. Her vil handelen ta initiativ til et samarbeid via buildingSMART for å få til en åpen database med generisk 3D BIM-objekter.

Sentralt plassert

Byggevarehandelen er allerede en aktør i byggenæringens BIM-arbeid. Dette skjer gjennom elektronisk tilrettelegging for produkter og dokumentasjon i varedatabasen NOBB og IFD SignOn som er et innovasjonsprosjekt med el (EFO-databasen) og VA/VVS (NRF-databasen). Videre er man i gang med implementeringen av handelsstandarder for bestilling, ordrebekreftelse, pakkseddel og faktura. Virke Byggevarehandel deltar også i buildingSMART, samarbeidsprosjektet Bygg21, fagrådet for ByggNett som styres av Direktoratet for byggkvalitet samt sitter i sektorstyret i Standard Norge der standarder og kontrakter for nye arbeidsformer blir utviklet.

Bengt Herning er fornøyd med at Virke Byggevarehandel allerede er etablert i og at næringsorganisasjonen vil markere sin BIM-satsning i disse foraene.

BIM-rapporten distribueres til Virkes byggevaremedlemmer og samarbeidspartnere som er involvert i prosessen videre. Et frokostmøte til høsten om BIM-fremstøtet er under planlegging.