Illustrasjonsfoto: NCC

Øker gebyret til 150 mill i asfaltsaken

Borgarting lagmannsrett har i dag økt gebyret i ankesaken i forbindelse med gebyret NCC fikk i den mye omtalte asfaltsaken. Lagmannsretten øker gebyret fra 40 millioner til 150 millioner kroner.

Om saken

Konkurransetilsynet vedtok i mars 2013 å ilegge NCC AB og NCC Roads AS et gebyr på 140 millioner kroner for ulovlig samarbeid med Veidekke i perioden 2005–2008.

NCC-selskapene aksepterte ikke overtredelsesgebyret og brakte saken inn for Oslo tingrett. Staten fikk i Oslo tingrett medhold i at NCC Roads AS kunne holdes ansvarlig for ansattes handlinger. Gebyret ble imidlertid redusert til 40 millioner kroner da retten ikke var enig i tilsynets utmåling. Retten fant heller ikke grunnlag for å holde morselskapet NCC AB ansvarlig for overtredelsen.

Hverken Veidekke eller NCC har bestridt fakta i saken. Veidekke ble ilagt et gebyr på 220 millioner kroner, men slapp å betale fordi selskapet selv gikk til Konkurransetilsynet med informasjon som førte til at saken ble avdekket.

Foruten reaksjoner mot selskapene er også den tidligere distriktslederen i Veidekke i Trøndelag dømt til ti måneders fengsel for innsidehandel og utpressing i kjølvannet av saken. Mannen ble i 2010 oppsagt som følge av avsløringene. (NTB)

Konkurransetilsynet ila NCC et gebyr på 140 millioner kroner i forbindelse med ulovlig samarbeid i Trøndelag i 2004 - 2008. Tingretten reduserte i fjor gebyret til 40 millioner.

– Det er gledelig at lagmannsrettens dom gir tilsynet fullt gjennomslag i asfaltsaken. Retten er kommet til at NCC Roads AS er ansvarlig for den ansattes handlinger og at morselskapet NCC AB holdes solidarisk ansvarlig. Retten hever også gebyret til 150 millioner kroner, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

NCC skriver i en melding at de mener det er urimelig å gi selskapet et så høyt gebyr i saken, da det har kommet klart frem at det er én tidligere NCC-ansatt som har drevet et ulovlig samarbeid med en konkurrent.

- Handlingene har vært illojale og bryter med alle instrukser og selskapets retningslinjer for selskapets forretningsvirksomhet, skriver de.
Overtredelsesgebyret ilegges solidarisk NCC Roads AS og NCC AB

Vil studere dommen

- Vi må få studere dommen nærmere før vi kommer med vår konklusjon. Men vi er skuffet og mener en økning av gebyret er urimelig. Vi mener også at det er svært urimelig at NCC AB også stilles ansvarlig for det skjulte samarbeidet i Trøndelag, sier Håkan Broman, sjefsjurist i NCC-konsernet.
- I saken handler det om én enkelt tidligere NCC-ansatt som helt bevisst har handlet i strid med NCCs verdigrunnlag og regler, melder NCC.

- Vi mener overtredelsen ikke kunne vært forebygget av NCC. Den skjedde på tross av NCCs omfattende opplærings- og kontrollprogram i forretningsetikk og konkurranserett, sier Håkan Broman.

NCC har tidligere reservert et beløp til saken.

– Grundig dom
– Dette er en grundig og god dom som understreker betydningen av en effektiv håndhevelse av konkurransereglene ved slike alvorlige overtredelser og at praksis fra EU-retten skal vektlegges. Retten har fulgt opp Høyesteretts uttalelser i Gran Ekran-dommen om at reaksjonene må være markerte og følbare, og har også hevet gebyret til 150 millioner kroner på grunn av gjentakelse, sier juridisk direktør Karin Stakkestad Laastad i Konkurransetilsynet.
NCC har frist til i midten av september med en eventuell anke til Høyesterett.