Foto: OSL

Til kamp mot uønskede arter

Fredag 19. juni vedtok Regjeringen en ny forskrift om bekjempelse av fremmede plantearter som truer norsk natur. Det er blant annet ikke lenger lov til å plante, innføre eller selge arter som står på forbudslisten. Noen av disse uønskede planteartene finnes også på Oslo Lufthavn.

På lufthavnens område er det over 4250 mål som skal passes på. Områdene rundt rullebanene består av triviell engvegetasjon som jevnlig blir slått og gjødslet, men like utenfor er det større naturverdier som ravineskoger, enger og kalksjøer med en rekke sjeldne og utrydningstruede arter.

- Dessverre finnes en del uønskede plantearter på disse områdene, slik som lupiner, kanadagullris og parkslirekne. Disse plantene fortrenger den naturlige norske floraen, og bør derfor bekjempes, heter det i en melding fra OSL.

- Etter en grundig kartlegging over mange år har vi fått en god oversikt over vegetasjonsbildet innenfor lufthavnområdet og i de nærmeste naboområdene. For å redusere spredningsomfanget jobber vi nå for å bekjempe disse artene før de setter frø, sier lufthavnsbetjent Terje Fogelstrand.
I tillegg til interne ressurser har Oslo Lufthavn leid inn en gartner som jobber eksplisitt med å redusere bestanden av de uønskede artene. Dette gjør at man har bedre mulighet til å ta vare på naturen på og rundt lufthavnen.

I Norge har vi et bredt biologisk mangfold. Det antas at det er rundt 60 000 forskjellige arter i landet og da er verken mikroorganismer, virus eller bakterier regnet med. Oslo Lufthavn har som overordnet mål å forvalte, drifte og skjøte sine arealer for å fremme naturmangfoldet. I tillegg til områdene på innsiden av gjerdet, har også Oslo Lufthavn en del arealer på utsiden av gjerdet som vedlikeholdes.

- Flere av våre områder grenser til landskapsvernsområder, og vi jobber derfor tett sammen med fylkesmannen for å holde de uønskede artene borte. Fylkesmannen gjør en god jobb, og vi har et fint samarbeid, avslutter Fogelstrand.