– Dette er den største og viktigste avtalen jeg har vært med på å signere i løpet av de fire årene jeg har vært ordfører i Eidsberg kommune, sa Erik Unaas (til venstre) da han mandag ettermiddag signerte den store utbyggingsavtalen med Morten Austestad fra Rom Eiendom AS (i midten) og banksjef i Eidsberg Sparebank, Per Evjen.

Vil doble Mysens befolkning

Mandag signerte Eidsberg kommune, Eidsberg Sparebank og Rom Eiendom AS en avtale om storstilt utbygging av Mysen sentrum.

Selskapet Sagtomta Utvikling Mysen AS skal stå for utbyggingen. I dag bor det 11.500 personer i Eidsberg kommune, hvorav omtrent 6.000 i Mysen sentrum.

– Det er i Mysen sentrum veksten i kommunen vil komme, vi regner med en fordobling av innbyggertallet her i løpet av noen år, sier ordfører i Eidsberg kommune, Erik Unaas (H) til Byggeindustrien.

Eiendommer for 25 millioner

De tre partene går inn med en million kroner hver i aksjekapital i det nye selskapet.

– Etter hvert som utbyggingen skjer, vil selskapet kjøpe eiendommene fra grunneierne i området. Totalt er eiendommene taksert til 25 millioner kroner i år, sier Unaas.

– Attraktiv småby

Han har et mål om at Mysen skal bli Østlandets mest attraktive småby å bo i.

– Vi ønsker ikke de høyeste husene eller flest mulig innbyggere, men en småby det skal være trivelig å leve i. Reisetiden til Oslo blir kortere og kortere. Om seks år, når Follobanen er ferdig, vil det bare ta 50 minutter å reise med tog til Oslo – en tidsreduksjon på 22 minutter sammenlignet med dagens reisetid, sier Eidsberg-ordføreren.

– Gammel arkitektur

I tillegg påpeker han at det vil bli strekningsvise utbedringer på jernbanen, noe som vil kunne forkorte reisetiden med tog med ytterligere 10 minutter om noen år.

– Dessuten er Mysen en gammel by som har beholdt den samme gatestrukturen og arkitekturen som da jernbanen kom hit i 1882, sier Unaas.