Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Vil løse nordiske byutfordringer i stor konkurranse

Trygve Lies plass i Oslo er en av seks urbane utfordringer som deltakerne i The Nordic Built Cities Challenge skal bryne seg på i år.

Det skriver Nordic Built Cities i en pressemelding.

Hvordan kan de nordiske landene samarbeide på tvers av grensene for å løse dagens byutviklingsutfordringer? Det er spørsmålet som ligger i kjernen av den behovsdrevne innovasjonskonkurransen The Nordic Built Cities Challenge.

Prosjekteiere fra alle de nordiske landene har, ifølge pressemeldingen, sendt inn i alt 37 urbane utfordringer i tilknytning til byrom til Nordic Built Cities Challenge, og seks av disse er valgt ut som utgangspunkt for resten av konkurransen, skriver Nordic Built Cities i pressemeldingen.

– De utvalgte prosjektene representerer et bredt utvalg av utfordringer, fra klimatilpasning til grønn mobilitet og gjenbruk av eksisterende materialer i et byrom. Dette er relevante utfordringer, både på et nordisk og et globalt plan, og ambisjonen er at prosjektene skal resultere i eksempler på beste praksis som demonstrerer nordiske innovative løsninger som kan brukes til eksport – både i Norden og internasjonalt, uttaler Kristina Mårtensson, seniorrådgiver ved Nordisk Innovation og prosjektleder for Nordic Built Cities.

Det offisielle konkurranseprogrammet for hver av de utvalgte urbane utfordringene vil bli lansert 29. september, og konkurransen er helt åpen.

En samling for å oppmuntre flernasjonalt samarbeid i konkurransen skal, ifølge pressemeldingen, arrangeres i Stockholm 5. november.

– Nordic Built Cities Challenge er en innovasjonskonkurranse, og derfor oppfordres ikke bare tradisjonelle aktører innenfor byggsektoren, men også aktører fra for eksempel IKT og samfunnsvitenskap til å bli med, sier Kristina Mårtensson.

Opptil fire finalister i hver konkurranse vil motta en premie på 300.000 norske kroner, og én vinner av hver konkurranse vil få muligheten til å gjennomføre sitt prosjekt i tett dialog med eieren av den urbane utfordringen. I tillegg konkurrerer vinnerne om hovedpremien på 1.200.000 kroner, heter det i pressemeldingen.