Forus-området i Rogaland. Foto: Forus

Forus blir knutepunkt i et av Europas største bussveiprosjekter

Et av de største bussveiprosjektene i Europa er på trappene i Rogaland, og næringsparken Forus, i møtet mellom Stavanger og Sandnes, er nå valgt som navet i satsingen.

Det skriver Forus i en pressemelding mandag.

Høgevoll og Det Stavangerske Investeringsselskap vant anbudskonkurransen om hovedterminalen på Forus, som blir på totalt 50.000 kvadratmeter. Avtalen har en varighet på opptil 36 år, heter det i pressemeldingen.

Bussvei 2020 er navnet på et av Europas største bussveiprosjekter, og åpnes sommeren 2021. På en rekke veistrekninger i Rogaland skal det bygges egne felt for buss, i tillegg til at kollektivtrafikken får prioritet i veikryss. Det fylkeskommunale busselskapet Kolumbus har nå valgt Forus som lokasjon for hovedknutepunktet i systemet.
– Forus er næringslivets motor i Stavanger-regionen,og blir nå også navet i kollektivtilbudet. Anlegget blir ikke en passasjerterminal, men beliggenheten betyr likevel at de rundt 40.000 Forus-ansatte vil få et spesielt godt tilbud i bussveiprosjektet, sier Stein Racin Grødem, talsperson i Forus-samarbeidet.

Tomten, som ligger rett ved det kommende IKEA-bygget ved Solasplitten, besittes av eiendomsutvikleren Høgevoll og Det Stavangerske Investeringsselskap. Gjennom det felleseide selskapet Unik Terminal har de to aktørene vunnet anbudskonkurransen om bussanlegget. Avtalen har en varighet på 20 år med to åtteårige forlengelsesopsjoner. Anlegget skal bygges og eies av Unik Terminal og leies ut til Kolumbus.

Anlegget skal bestå av et administrasjonsbygg, bussparkering, service- og karosseriverksted og vaskehaller. Det blir base for rundt 270 busser og 600 sjåfører og skal stå klart i november 2016, heter det i pressemeldingen.