Høysesong for opprusting

Sommertid er høytid for opprusting av landets riks- og fylkesveier, som totalt teller ca. 55.000 kilometer, og det er nå full aktivitet langs en rekke strekninger.

Jeg har fått gleden av å benytte mye tid bak rattet på forsommeren, og der er helt klart mye som skjer rundt om i landet.

Enkelte steder har mange år med slitasje fra trafikken samt vær og vind gjort sitt til at det trengs en utbedring. Andre steder er trafikken alene sterk nok til at det årlig må gjøres noe med veibanen for å holde den på et godt nivå. Totalt skal det legges ut 370 mil ny asfalt, som tilsvarer ca. 2,3 millioner tonn, langs landets riks- og fylkesveier i år. Men det er også annet sårt tiltrengt veivedlikehold som vil bli gjennomført i løpet av noen hektiske sommermåneder. Ikke minst har mye uvær og flom gjort store skader enkelte steder. Det er derfor nødvendig med noe langt mer enn kun et nytt lag med toppdekke for å få veien opp i god kjørbar stand.

Vedlikeholdet av landes veier har ikke blitt godt nok ivaretatt de siste tiårene – det har vært mye mer spennende å bygge nytt. Vi trenger selvsagt begge deler – og om man ikke skulle komme i en uholdbar situasjon var det derfor helt nødvendig at regjeringen satte inn ekstra ressurser på å vedlikeholde veiene. Forfallet skal derfor nå være i ferd med å stanse opp.

Nettopp derfor vil det i år også være stor aktivitet rundt om i hele landet i sommer og i høst. Det betyr at man mange steder må være forberedt på at veiarbeid vil kunne føre til noen stopp på utfartene. Noe takler dette bra, mens andre definitivt lar seg hisse opp over at det arbeides i veien. Man skulle tro de aller fleste skulle bli glade for at noen er på veien for å gjøre det bedre for både meg og deg å komme frem. Om jobben skal gjøres er jo slik at man må utføre arbeider som på et eller annet vis vil føre til noen konsekvenser for trafikken – noe annet er ikke mulig. Men akkurat dette er det noen som takler dårlig. De skjeller ut veiarbeiderne, kjører forbi sperringer og tar stressnivået til nye høyder. Her gjelder det selvsagt å bevare fatningen og slå seg til ro med at dette gjøres for at veien skal bli bedre – og ikke for å irritere deg på vei til feriedestinasjonen.

Det mest alvorlige er selvsagt at mange i sitt sinne mot arbeiderne kan skape farlige situasjoner både for seg selv, arbeidere og medtrafikantene. Vi hører ofte om at det oppstår farlige sitasjoner for arbeiderne ved mange kjører for fort og at man kjører når man ikke skal. Dette må alle tenke nøye gjennom. Å starte ferien med å skade en veiarbeider eller medtrafikant vil ikke bli noe særlig hyggelig. Vi regner med at politiet også vil holde et våkent øye med denne typen av arbeider rundt om i landet.

Oppfordringen er derfor å roe ned i sommertrafikken – og husk på at veiarbeidene settes i gang for å gjøre veien bedre neste gang du skal passere.