<p>Sjøbadet på Sørenga i Oslo er Norges største flytende park.</p>

Norges største flytende park åpnet i Oslo

Torsdag kveld gikk første svalestup i sjøbadet på Sørenga. Det 60 millioner kroner dyre flyteanlegget i tre, betong og polystyren, bygget av AF i Fredrikstad, er nå åpent for Oslo-folket.

Både folkemengden og sola trosset dystre værmeldinger, og sørget for en god åpning av Oslos nyeste sommerattraksjon i fjordbydelen Sørenga.

AF Gruppen har vært entreprenør på sjøbadet, som er 5.000 kvadratmeter stort, med rekreasjonsområder på tre, gressplen og sand. Anlegget omfatter et 50 meter langt åpent svømmebasseng, samt et 200 kvadratmeter stort lukket basseng med rullestolramper ned i vannet.

Den flytende parken er bygget på tørrdokk i Fredrikstad, og veier, ifølge Nettavisen, 4.650 tonn.

Byggherre i prosjektet er Bjørvika Infrastruktur.

Åpningen av sjøbadet ble gjort torsdag av Guri Melby, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune. I tillegg til byråden og de fremmøtte skue- og badelystne Oslo-boerne, var det både synkronsvømmere, kajakkpadlere, opera- og popsangere og noen stolte entreprenører.

God flyt

Kristian Karlsen, markedssjef for Sundolitt i Ålesund-baserte Brødr. Sunde, syntes det var morsomt å se polystyren-produktet Sundolitt XPS brukt på den måten AF har gjort med sjøbadet.

Markedssjef Kristian Karlsen (til venstre) og distriktssjef i Oslo og Akershus Simen Nelvik i Sundolitt var på plass for å se landets største flytepark bli innviet.

– Dette er en av de største enkeltleveransene til et enkeltprosjekt vi noen gang har gjort, og det er samtidig et formål som dette produktet er veldig lite brukt i tidligere, sier han til Byggeindustrien.

XPS-isolasjonen fra Sundolitt brukes, ifølge Karlsen, oftest i bygg hvor det stilles tunge krav til trykkstyrke og fuktmotstand, og er også hyppig brukt i vei- og jernbanekonstruksjoner.

– I tillegg til å være en stor leveranse i både produksjonskapasitet og omsetning, var det temmelig spesielt for oss å få de spørsmålene som entreprenør og rådgivere stilte om vekt og fuktopptak. Det er jo en konstruksjon som skal ligge og duppe i 100 år, og da er det viktig at den ikke blir mye tyngre etter å a ligget en stund.

Godt miljø

Flyteparken er fylt av 6.000 kubikkmeter Sundolitt XPS, fordelt i celler i konstruksjonen. Leveransen ble gjennomført i løpet av vinteren og våren 2014, og Karlsen forteller at Sundolitt er eneste produsent i Norge som kan levere 15 centimeter tykke XPS-plater uten bruk av miljøfientlige drivgasser.

– Og miljøaspektet var også et viktig kriterium i denne leveransen, understreker han.

XPS-leverandøren synes entreprenør AF har gjort en god jobb med å lage et nytt Oslo-byrom på vannet.

– Det ble et veldig flott anlegg, og jeg tror det vil bli flittig brukt, sier han.