Arnhild Dordi Gjønnes, advokat i NHO og ekspert på offentlige anskaffelser, setter store spørsmålstegn ved innkjøpspraksisen Sarpsborg kommune har valgt i forbindelse med byggingen av komkunens nye helsehus. Foto: Moment Studio.

– Ingen vei utenom Doffin

– Sarpsborg kommune må bruke Doffin når de skal gjøre offentlige anskaffelser. Her finnes det ingen smutthull i regelverket.

Det sier Arnhild Dordi Gjønnes, advokat i NHO og ekspert på offentlige anskaffelser, til Byggeindustrien.

Onsdag skrev Sarpsborg Arbeiderblad om Sarpsborg kommunes innkjøpspraksis i forbindelse med ombyggingen og rehabiliteringen av gamle Sarpsborg sykehus, som skal bli et nytt helsehus i kommunen. I artikkelen er direktør Ole Henrik Ystehede i EBA Oslo, Akershus og Østfold, meget kritisk til at Sarpsborg kommune kun har valgt å lyse ut administrasjonsoppdraget i Doffin.

Ved utførelsesoppdragene har kommunen, ifølge EBA, unnlatt å bruke Doffin. Kommunen har derimot valgt en praksis der hovedleverandøren (administrasjonsentreprisen) har fått oppdraget med å foreta brorparten av anskaffelsene i prosjektet. Kommunens eneste krav skal være at konkurransen om oppdragene må være god.

Doffin eller ikke

NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes mener hele saken dreier seg om hvorvidt oppdraget er kunngjort i Doffin. Ifølge Gjønnes må enten kommunen selv lyse ut oppdraget, eller så må den kontraherte hovedleverandøren bli pålagt av Sarpsborg kommune å lyse ut utførelesesoppdragene i Doffin.

– Det holder ikke at det står i kontrakten at hovedleverandøren skal sikre optimal konkurranse i markedet. Leverandøren kan være kommunens forlengede arm i innkjøpsprosessen, men de kommer ikke utenom å kunngjøre oppdragene i Doffin, sier hun.

Gjønnes understreker at dette i verste fall kan bety at det blir gjennomført ulovlige direkte anskaffelser.

Mener de følger regelverket

Ifølge advokat Håvard Qvam i Sarpsborg kommune, følger de en praksis der de går inn og ser om det er mange nok med i konkurransen og om prisen er riktig.

– Dette gjør vi i samspill med hovedleverandø­ren. Dette mener vi regelverket åpner for, sier Qvam til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Sarpsborg kommune tar feil

Arnhild Dordi Gjønnes er klar på at Sarpsborg kommune tar feil.

– Slik jeg forstår denne saken omgår Sarpsborg kommune regelverket. De må bruke Doffin når de skal foreta anskaffelser. Tenk hvis alle offentlige innkjøpere skulle begynt med en praksis der kun en liten del blir lyst ut i Doffin. Da sikrer man ikke god konkurranse og man bryter regelverket, poengterer Gjønnes.

– KOFA må få «tennene» tilbake

– Hva skjer hvis kommunen har fulgt en innkjøpspraksis som er i strid med regelverket?

– Den forrige regjeringen flyttet dessverre gebyrkompetansen fra KOFA til domstolen. Det har betydd at ingen klager fordi man da må ta hele saksomkostningen og det er heller ikke noe insitament for leverandøren. Kommunen blir kun pålagt et overtredelsesgebyr. Sittende regjering har nå oppe et forslag, med høringsfrist 17. august, der det åpnes for å tilbakeføre gebyrkompetansen til KOFA. I tillegg skal KOFA, der det er alvorlige overtredelser, få mulighet til å kjøre saken for domstolen og få kontrakten hevet slik at den kommer ut i markedet på nytt. NHO har jobbet mye for at dette forslaget skal gå gjennom. KOFA må få «tennene» tilbake, fremhever Gjønnes.