Godt arbeid med Skjeggestadbrua

Statens vegvesen må innimellom tåle mye kritikk rundt arbeid med trafikkomlegging, veiarbeid, rehabiliteringsarbeider og så videre. Derfor er det helt på sin plass å rose arbeidet som er gjort med Skjeggestadbrua etter at sørgående løp knakk sammen på nyåret.

Det var mange som fikk seg et skikkelig sjokk da et leirskred fikk sørgående løp på Skjeggestadbrua til delvis å knekke sammen 2. februar i år. Ingen ble skadet i hendelsen, men den har medført store trafikale problemer i området, ikke minst for innbyggerne i Holmestrand. Sørgående løp ble kort tid etter at den knakk sammen sprengt helt ned. Heller ikke nordgåendeløp har vært mulig å ta i bruk på grunn av fare for ytterligere skred i området, som kunne føre til skader også på brua som sto igjen.

Nå er dermed sikringsarbeidene kommet så langt at man kan sette trafikk på nordgående løp. Dette skjer fredag 26. juni klokken 10. Da vil det bli mulig å kjøre toveistrafikk på brua. Dette vil utvilsomt redusere belastningen på Holmestrand og andre mulige omkjøringsområder. Dette betyr selvsagt ikke at det ikke vil kunne oppstå kø rundt brua, for det vil det i de mest trafikkerte periodene helt sikkert bli. Men nå vil man i hvert fall unngå de helt store utfordringene i nærområdene, med alle ulempene og sikkerhetsrisikoene dette innebærer.

Planen var opprinnelig at det skulle settes trafikk på brua søndag, men dette ble fremskyndet til fredag. Da er man også klare til å sette trafikk på brua innen den store ferietrafikken starter. Dette er selvsagt meget viktig, og også et mål Statens vegvesen har jobbet opp mot.

Det er et godt stykke arbeid som er gjennomført av Statens vegvesen og deres prosjektorganisasjon som har fått brua klar i tide. De har naturligvis også fått god bistand av entreprenørene og rådgiverne som har vært tilknyttet jobben.

Like etter at brua knakk sammen sa samferdselsministeren klart i fra at etaten ville få stilt alle mulige ressurser til rådighet i dette arbeidet, og at man kunne arbeidet med hasteanbud. Dette har man tydeligvis klart å utnytte etter intensjonen.

Men det jo ikke slik at arbeidene er fullført. Den store jobben med å gjenoppbygge sørgående løp vil snart starte for fullt. Etter planen skal man i september i år begynne dette omfattende arbeidet. Her vil man sannsynligvis gå for å bygge opp igjen samme type bru, så man vil kunne spare en del planleggingsarbeid. Selve byggearbeidene er planlagt fullført til sommeren 2016. Da vil man også forhåpentligvis kunne sette på igjen firefelts trafikk innen den store ferietrafikken starter.

12. juni ble det gjort kjent at det var utfyllings- og planeringsarbeid som utløste Skjeggestadskredet. Hvilke etterspill og om det kommer erstatningssøksmål gjenstår å se. Men det vil naturligvis medføre store kostnader å bygge opp den nye bruløpet.