Det nordgående løpet på Skjeggestad bru åpnes for trafikk søndag 28. juni. Hele brua ble stengt etter at sørgående løp knakk sammen 2. februar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

NTB scanpix

Skjeggestad bru åpner søndag

Nordgående løp på Skjeggestad bru på E18 ved Holmestrand åpner førstkommende søndag.

Fakta om Skjeggestad bru

* Skjeggestad bru på E18 i Vestfold ble tatt i bruk i 2001.

* Bygd i forbindelse med E18 Gutu – Hellandprosjektet.

* 230 meter lang, med ett løp i hver retning.

* En såkalt kassebru i spennbetong, en svært vanlig brutype.

* Mandag 2. februar brøt bruløpet i sørgående retning sammen da grunnen rundt brufundamentet skled ut. Ingen kom til skade.

* 21. februar ble en stor del av det sørgående løpet sprengt. 23. mars ble ytterligere 70 meter sprengt.

* Norske bruer inspiseres hvert femte år. Skjeggestad bru ble inspisert 1. juli 2011. Neste hovedinspeksjon var planlagt i 2016.

* NVEs utredning viser at gravearbeider ved brua utløste et leirras som gjorde at brua kollapset.

* Nordgående løp åpnes for trafikk i begge retninger søndag 28 juni.

(Kilder: Statens vegvesen, NTB)

Samferdselsdepartementet opplyser til NTB at nordgående løp vil bli åpnet for trafikk i begge retninger.

– Jeg er svært fornøyd med at Statens vegvesen har fått utført det nødvendige arbeidet for å kunne åpne nordgående bru for trafikk i begge retninger før fellesferien, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Trygt

Det var 2. februar i år sørgående Skjeggestad bru knakk sammen. Ifølge en rapport skjedde det på grunn av utfyllings- og planeringsarbeid i området rundt brua.

Brua har siden dette vært stengt, den sørgående delen er blitt sprengt, og det har vært jobbet med å stabilisere og bygge opp brua igjen. Da det sørgående løpet knakk sammen, ble en av pilarene det nordgående løpet står på, forskjøvet. Nå er det gjort omfattende stabiliseringsarbeid i området, og Statens vegvesen vurderer det som trygt når trafikk settes i gang søndag.

– God jobb

Solvik-Olsen sier også at han mener Statens vegvesen har gjort en svært god jobb med å finne praktiske løsninger underveis, samtidig som de har jobbet med gjenåpning av veien, først med den ene brua som åpner nå, så med full gjenoppbygging av det sørgående bruløpet.

– Også politiet fortjener ros for sitt gode bidrag i å sikre god trafikkutvikling, sier Solvik-Olsen, som også skryter av måten Holmestrand og Re kommuner har taklet situasjonen på, og av trafikantenes tålmodighet.