Verftsbygget

Norges eldste, og Nordens nest eldste dagsavis er tilbake i Trondheim sentrum igjen etter nær 42 års «landflyktighet» på Heimdal, drøye 10 km fra sentrum.

Fakta

Sted: Trondheim
Prosjekttype: Næringsbygg
Areal: 15.700 kvm
Byggherre: Verftsgaten 2 AS v/Prora Eiendom AS
Totalentreprenør: HENT
Totalentreprisekontrakt: 300 millioner kroner
Totale prosjektkostnader: 550 millioner kroner
Arkitekt: ARC Arkitekter, Trondheim
Landskapsarkitekt: Agraff
Rådgivere: RI Geoteknikk, miljø og BREEAM: Multiconsult l RIB, VVs og Energi: Sweco l RIBR/RI Akustikk: Cowi
Underentreprenører/leverandører: Elektro: Bravida l Rør: GK Rør l Ventilasjon: Teknisk Ventilasjon l Spunt: Kynningsrud l Grunn og utomhus: Brende l Heis: Kone l Glass/alu: UPB l Smed: Brødrene Midthaug l Mur (fasade): Murarbeid l Flis: Johannesen og Hagen l Solskjerming: Vental l Taktekking: Mestertak l Prefabrikkert betong og stål: Spenncon l Lett-tak: Lett-tak l Maler: Sverresborg Malerservice l Lås og beslag: Beslagconsult l Blikkenslager: Mesterblikk l Vinduer: Lian Trevarefabrikk l Innerdører: SSC Joinex l Gulvstøp og tynnavretting; Rakon l Brann-sikring og ståldører: Firesafe l Isolering (innblåsing): Isoteks Miljø l Systeminnredning: Moelven Modus l Kjøkken: Sigdal l Storkjøkken: Myhrvold Storkjøkken l Parkett: ABS Parkettgruppen l Sikkerhetssluser: Boon Edam l Branngardiner: Haby

Takket være en omfattende handel med eiendoms-
selskapet Prora Eiendom AS som kjøpte både tomten, Verftsgaten 2 AS, og de gamle avislokalene på Heimdal, og som forpliktet seg til å bygge et nytt avishus på det enkelte mener er den beste tomta i byen.
I disse dager er innflyttingen i full gang selv om de første leietakerne har vært på plass et par uker allerede. Det er Adresseavisen AS og eierfirmaet Polaris Media ASA som blir de viktigste leietakerne. De skal benytte ca. 40 prosent av det svære bygget på 15.700 kvadratmeter. Grunnflaten er på vel 2.000 kvadratmeter. De har inngått en leieavtale med Verftsgaten 2 AS for 15 år, og med opsjon om 15 år til. Skjønt allerede 1. juli er det pensjonsgiganten KLP Eiendom Trondheim AS som blir motpart etter at de har kjøpt Verftsgaten 2 AS av Prora Eiendom AS. 


Tre lameller
– Hele bygningskomplekset består av tre lameller i vinkel mot Nidelven og en «rygg» parallelt med elven, forteller prosjektleder Taale Arstad i Prora. Lamellene ligger på rekke og rad med den ene kortveggen ut mot Nidelven i vest, og der de har hotel Royal Garden på motsatt side. Hele bygget er på fem fulle etasjer, med en litt mindre inntrukket sjette etasje på toppen. Ut mot Verftsgaten/ Innherredsveien i øst og bydelen Møllenberg/ Bakklandet i sør er de tre lamellene knyttet sammen med en felles rygg. Inne i bygget er det to overbygde glassgårder mellom lamellene som sørger for inneklima i hele bygget i ellers så regnfulle Trondheim.
I kjelleren som dekker hele grunnflaten, er det parkeringsplass for 50 biler. I tillegg er alle tekniske installasjoner som styrer ventilasjon, energi, strøm og IT plassert i underetasjen sammen med et stort ølrom som forsyner restaurantene med drikke fra fat.

Mange møterom
To av lamellene nærmest den kjente Bakke bru som forbinder Rosenborg/ Møllenberg/ Bakklandet med Midtbyen, er i sin helhet forbeholdt Adresseavisen, mens i den tredje er det utleie av kontorer til annen næringsvirksomhet. På grunnplanet har allerede tre restauranter flyttet inn som de aller første leietakerne. De har alle lokaler ut mot Nidelven og Bakke bru. Restaurantene dekker til sammen ca 800 kvadratmeter av grunnplanet. På østsiden av bygget er det på grunnplanet ennå ledige lokaler. Her er det ønske om butikker, flere restauranter, eller eventuelt også som kontorplass.
Nybygget får en felles inngang og resepsjon. Inngangen er fra syd med kort avstand til Bakke bru og hotel Scandic Bakklandet. For å komme videre til avisens lokaler, der være seg redaksjon som administrasjon, er det etablert et viktig sikkerhetssystem slik det kreves i dagens medieverden.
Det første som møter besøkende, er et stort amfi kledd med slipt og oljet industriparkett. Dette området kan brukes når avisen får besøk av større grupper utenfra. Rett innenfor resepsjonen er det et stort multimedierom med sitteplass til 100 personer. Dette er ikke en del av Adresseavisen, men disponeres kostnadsfritt av alle leietakere i bygget. Rett innenfor multimedierommet finner vi byggets personalrestaurant med plass til 220 personer. Veggen mellom multimedierommet og personalrestauranten kan skyves til side slik at man får et møterom med plass til over 300 personer.
Adresseavisen skal ha om lag 300 arbeidsplasser i bygget fordelt på redaksjon og administrasjon. I tillegg kommer de 8 som tilhører eierselskapet Polaris Media. Totalt vil hele byggekomplekset ha mellom 500 og 550 arbeidsplasser. Kontorlandskap vil prege de fleste kontorer, men det er satt av plass til en del stillerom. Redaksjonslokalene har store vindusflater ut mot Nidelven og Bakke bro, og vil dermed sitte så nær Trondheims sjel som vel mulig.
Det er ikke mindre enn 57 møterom i Adresseavisens del av bygget, beregnet på både administrasjon og redaksjon. Store TV-skjermer er montert i nesten hvert eneste rom. Redaksjonens hjerne og hjerte, den såkalte desken, den funksjonen som tar mest plass, er plassert i femte etasje.
IT-opplegget er i dag svært viktig for de fleste funksjoner i en moderne mediebedrift. Det er lagt kilometer på kilometer med kabler i kabelgater som er lagt i himlingen i hver etasje. Trykkingen av avisen skal fortsatt skje på Heimdal, og alt stoff, bilder og annonser skal overføres dit elektronisk.

Flere leietakere
I lamellen lengst mot nord og mot Trondheims svar på Aker Brygge, Nedre Elvehavn og kjøpesentret Solsiden, er allerede det første firmaet på plass i femte etasje. Bjerkan Stav Advokatfirma AS med 18 ansatte flyttet inn i begynnelsen av juni. Hit kommer også etter hvert oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon ASA og restaurantkjeden De 3 Stuer AS. Også utbyggeren, eiendomsselskapet Prora Eiendom AS, skal ha sine kontorer her. Sist, men ikke minst: I august etablerer Norges nyeste oljeselskap, OKEA AS med tidligere toppsjef i oljeselskapet Det Norske, Erik Haugane, og tidligere oljeminister, Ola Borten Moe, i dag nestleder i Sp, seg i det samme bygget.
Taale Arstad i Prora opplyser at det fortsatt er noe ledig kontorplass, men at det arbeides med å fylle hele bygget. Kontorene i denne lamellen har fått en noe annen utforming enn Adressas. Her er det lagt mer vekt på å bruke ulike fargekombinasjoner, mens Adressas lokaler stort sett går i lyse farger, som grått og hvitt.

HENT
I desember 2012 kom avtalen mellom Prora og Polaris/Adresseavisen i stand. Grunnarbeidene startet 31. mai i 2013 slik at byggetiden har vært på ganske nøyaktig to år. ARC Arkitekter AS i Trondheim har tegnet bygget. Entreprenørselskapet HENT AS fra Trondheim ble valgt som totalentreprenør og har styrt byggeprosessen sammen med Prora. Totalentreprisekontrakten er på ca 300 millioner kroner mens hele bygget inklusive tomtekjøp, men uten merverdiavgift koster ca. 550 millioner kroner.
Skipsverft og industri har vært drevet på denne tomten i over hundre år, og det var mye masse som måtte fjernes og kjøres på deponi. Etter at det først var spuntet rundt hele tomten, ble det gravd knapt fem meter ned i bakken, en kjelleretasje på drøyt tre meter brutto, og halvannen meter under det igjen. Peling har ikke vært nødvendig, og hele bygget er fundamentert på et massivt plasstøpt betong-
gulv. Kjelleren er i sin helhet utført i plasstøpt betong. Som bærende elementer er det brukt prefabrikkerte dragere og søyler i betong i tillegg til noen konstruksjoner i stål.
Innvendig er mange vegger i fellesarealene kledd med eikespiler i de to blokkene som Adresseavisen skal ha. Bygget er også utstyrt med store vinduer, særlig mot syd og vest som er den mest spektakulære delen av bygget.

Pressehistorie på fasaden
Fasaden på bygget har alt vakt oppsikt. Arkitekten har valgt en blanding av kopper og teglstein. Kopperflatene er behandlet slik at de beholder brunfargen, mens den teglsteinen som er brukt, er spesialbestilt fra Danmark. Steinene er bare 35 mm tykke og har lengde på 530 mm. Å få fasaden på plass har vært en spesiell byggeteknisk utfordring.
Det de fleste likevel legger merke til, er at fasaden mot syd og Bakke bro, har fått en helt spesiell utforming. Her har Adresseavisens pressefotografer fått utfolde seg, og store deler av denne fasaden som vender ut mot den gaten de fleste ferdes i, er utført med paneler for solavskjerming som har påtrykket pressebilder med opprinnelse så langt tilbake som 50-60 år. Her kan vi beskue kjente trøndere som Oddvar Brå, Liv Ullmann og Håkon Bleken, så vel som dramatiske begivenheter som St. Svithun-katastrofen utenfor Namdalskysten i 1962 til flere av Trondheims mange bybranner. Bare for å nevne noen få av de mange bildene med kjente motiver, og fra dramatiske hendelser. 


Varmeklden
Nidelven er brukt som kjøle- og varmekilde. En varmepumpe henter både varme og kjøling fra den berømte elva. Bygget ligger i et område der fjernvarme-tilknytning er pålagt og det er derfor lagt opp til å bruke fjernvarme også her.
Bygget er oppført som et passivhus i energiklasse A, og ekstern el er bare nødvendig for lys og drift av alle tekniske innredninger. Adresseavisen har også satt som krav at det installeres nødaggregat slik at ikke strømstans stanser avisutgivelsen, og avisens omfattende dataopplegg.


Flere prosjekter