Statens Byggeskikkpris til Torshovdalen i Oslo

Backe Prosjekt AS og Mallin Eiendom AS sitt boligprosjekt i Torshovdalen ble onsdag 17. juni tildelt Statens Byggeskikkpris.

I juryens begrunnelse heter det at prosjektet bidrar positivt til at folk kan leve miljøvennlig uten å bruke bilen i hverdagen. Det er det første boligprosjektet som har fått prisen siden 2007.

- Det er stort å få en slik anerkjennelse for et prosjekt vi har jobbet lenge med. Vi er stolte over det produktet vi har levert, og vil også understreke at dette ikke hadde gått uten alle våre gode samarbeidspartnere, sier Bjørn Tore Hagness, administrerende direktør i Backe Prosjekt.

Prosjektleder Jørn Ourom fra Backe Prosjekt har vært ansvarlig for prosjektet, og er stolt av at de har mottatt prisen.

- Vi tar prisen som en bekreftelse på at vi har lykkes med utfordringen om å utvikle moderne boliger og samtidig ivareta bymiljøet og det grønne preget i Torshovdalen.

Best mulig by- og bomiljø

Søsterselskapet til Backe Prosjekt, Ing. Gunnar M. Backe, har vært totalentreprenør på prosjektet, mens Lund Hagem Arkitekter har utformet prosjektet.

- Torshovdalens beliggenhet nært et yrende byliv, offentlig transport og grønne lunger var et flott utgangspunkt som inspirerte oss til å kunne gjøre Torshovdalen til noe som flest mulig Osloboere kunne nyte, forteller Mette Røsbekk i Lund Hagem Arkitekter. De mottar Statens Byggeskikkpris for fjerde gang.

- Samarbeidet med BackeGruppen har vært tett og vi har hele veien jobbet sammen for å utvikle et best mulig by- og bomiljø, fortsetter Røsbekk.

Strenge kriterier

Statens Byggeskikkpris er en hederspris for bygninger med tilhørende anlegg. Juryen legger vekt på utførelse, materialbruk, og samspill med sted og miljø. Prosjektet skal bidra til å heve, fornye og utvikle den allmenne byggeskikken. Det ble i år sendt inn 76 forslag til bygg, og kandidatene må ha god arkitektonisk utforming og oppfylle alle kriteriene for å vurderes for prisen. Leder av juryen var Anne Enger, fylkesmann i Østfold. I tillegg til Torshovdalen mottok også Kulturhuset Stormen i Bodø prisen.

Boligprosjektet Torshovdalen ligger øverst i den grønne Torshovdalen, med panoramautsikt over fjorden og Oslo sentrum. Boligene ligger i bydel Torshov og Sinsen stasjon gir tilgang til Oslos t-banenettverk. Prosjektet består av 1. byggetrinn med 152 selveierleiligheter over en sokkeletasje med forretninger. 2. byggetrinn har 57 leiligheter og barnehage.