Den travle forsommeren

Tiden før sommeren virkelig slår inn er kanskje den mest travle i den norske byggenæringen. Da skal alle løse tråder nøstes opp – jobber skal lyses ut, kontrakter skal signeres og forhandlinger om oppkjøp fullføres – alt skal i boks før sommerferien starter for fullt.

I løpet av de siste par ukene er det signert en rekke kontrakter – både store også – og det innen alle sektorer. Ikke minst ser vi dette innen samferdselssektoren – men vi ser det også i bygg. Spesielt det offentlige har hatt mange storjobber ute, og disse begynner nå å tikke inn hos de ulike entreprenørene.

Dessuten er det også en rekke ulike jobber som er på vei ut i markedet – så det burde være nok å regne på for de fleste. Nå er det selvsagt slik at det er geografiske forskjeller – det er ikke like god aktivitet alle steder. Det er ikke til å komme forbi at oljenedturen begynner å slå hardt inn flere steder på Vestlandet – som naturligvis også rammer byggenæringen.

Meldinger vi får inn tyder likevel på at det er en jevn god aktivitet for de fleste – det er bra med oppdrag å regne på. Det kan virke som om markedet har stabilisert seg på et relativt høyt aktivitetsnivå. Det er heller ikke mye som tyder på at vi skal få noen stor stoppeffekt i den nærmeste tiden. Selv om det går trått innen olje og gass er ikke det nok til å ramme byggenæringen altfor hardt – i hvert fall ikke ennå. En stadig lavere rente, som også vil være lav lenge, vil selvsagt også kunne trigge flere nye prosjekter som kanskje har ligget på vent. Boligbehovet er absolutt til stede og innen samferdsel vil vi fortsatt se en økning i budsjettene.

Torsdag kommer vi i Byggeindustrien ut med vår oversikt over De 100 største i bygg og anlegg. Det er stor interesse rundt denne oversikten, og den gir også en god pekepinn på hvordan det står til for de utførende i næringen vår – og hvilke marginer de klarer å hente ut i markedet. Denne listen vil også bli publisert her på bygg.no, hvor du kan sammenligne tall helt tilbake til 1993. Skal du få en dypere analyse må du skaffe deg bladversjonen – her burde det være mat for selv de mest ivrige tallknuserne.