Trikkebyen Oslo skal realiseres

Trikkens rolle skal styrkes slik at den kan bli kollektivtrafikkens bærebjelke i Oslos gater.

I en fersk rapport anbefales det at trikken får hovedansvaret for overflatetransport innenfor Ring 2. En utvidelse av trikkenettet analyseres også, blant annet med en egen trikketrasé på Ring 2 fra Majorstuen til Carl Berner, og derfra videre til Helsfyr.

Torsdag 18. juni fikk miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) overlevert rapporten «Trikkens rolle» fra Trikkeprogrammet, som er et samarbeid mellom Ruter, Sporveien, Oslo Vognselskap og Bymiljøetaten. Overrekkelsen foregikk om bord på trikken, som kjørte fra sentrum mot Ring 2. Rapporten ble bestilt av byrådet i 2014.

– Min ambisjon er en bærekraftig hovedstad der mobilitets¬løsningene er grønne, og folk ikke trenger å bruke bil i hverdagen. Vi trenger nye trikker og infrastrukturtiltak som gjør det mulig for trikken å ta sin del av transportbehovet i fremtiden. Oslo er en trikkeby og trikken har, og kommer til å ha, en viktig rolle i å skape pulserende bygater, i et samspill med fotgjengere og syklister. Denne rapporten har mange gode forslag som vi skal jobbe videre med frem mot innkjøp av nye trikker, sier Guri Melby (V).


Skal avlaste buss i bygatene
Hovedgrepet som foreslås i rapporten, er å rendyrke tilbudet mest mulig på eksisterende traseer, ved en økning av trikkens frekvens og omlegging av parallelle busstilbud. Rapporten belyser også hvilke konsekvenser det får for fremtidig vognbehov dersom noen av de foreliggende planene for nye trikkelinjer blir gjennomført. Blant disse er en ny trikkelinje langs Ring 2, og en ny sentrumsrettet linje fra Nydalen via Sagene og St. Hanshaugen.

– Trikken spiller en viktig rolle når vi skal utvikle morgendagens løsninger i en hovedstad som vokser i rekordfart. Vi vet at trikken er populær, og med et effektivt trikketilbud som binder byen sammen på gateplan, har vi tro på at det vil øke byens attraktivitet. Flere trikker vil kunne avlaste bygatene for biler og busser som i dag stamper i kø. Trikk i egen trasé på Ring 2 vil gi en rask forbindelse mellom øst og vest, sier Bernt Reitan Jenssen som er administrerende direktør i Ruter og leder av programstyret i Trikkeprogrammet.


Venter 70-100 millioner trikkepassasjerer i 2030
I 2014 ble det gjennomført 51 millioner reiser med trikken. Trikken har de siste ti årene hatt en gjennomsnittlig årlig vekst på 5,5 prosent. Veksten henger tett sammen med styrking av tilbudet, blant annet med økt frekvens, men skyldes også at mye av befolkningsveksten i Oslo har kommet innenfor trikkens markedsområde.
– Frem til det kommer nye trikker til Oslo gjør vi alt vi kan for å hente mere kapasitet ut av de trikkene vi har i dag. Dette gjøres ved å ha flere trikker i trafikk og færre inne på verkstedet, sier Sporveissjefen Cato Hellesjø.
Prognoser for fremtidig utvikling viser at trikken vil få betydelig vekst også fremover. I 2030 er det ventet at trikken har mellom 70 og 100 millioner reisende. Hvor mye det blir avhenger av oppgavefordelingen mellom buss og trikk, og av eventuell utbygging av ny trikkeinfrastruktur.


Nye trikker
Forutsetningen for å realisere vekstpotensialet er at nye trikker kommer på plass. Trikkeprogrammet anbefaler kjøp av en operativ flåte på minimum 79 trikker, med mulighet for å utvide anskaffelsen med ytterligere 40-50 trikker gjennom et opsjonsprogram. En større og mer moderne trikkeflåte muliggjør flere avganger og bedre utnyttelse av kapasiteten på trikkenettet. Det er også anbefalt at man skaffer seg en opsjon på forlengelse av de nye trikkene med ekstra midtledd, og for å sikre en mulighet for ytterligere kapasitetsutvidelse.

– Oslo vil gjennom grunnanskaffelsen kommunen legger opp til, være en av de største aktørene i det europeiske trikkemarkedet fremover. En utvidelse av linjenettet vil ytterligere styrke vår posisjon som en attraktiv kunde ovenfor leverandørmarkedet, sier Erik Lund, administrerende direktør i Oslo Vognselskap.


Må sikre fremkommeligheten
En vellykket satsing på trikk forutsetter tiltak som sikrer fremkommeligheten, som innstramming på bilkjøring og parkering i og langs trikkens trasé.

– Et effektivt og forutsigbart kollektivnett er en forutsetning for å skape et godt bymiljø og et levende sentrum. Når det nå planlegges store investeringer på trikkenettet, må Oslo være villige til å gjøre de nødvendige prioriteringer av gateareal. Fremkommeligheten for trikken må sikres, sier etatsdirektør i Bymiljøetaten, Hans Edvardsen.