På vei mot VA-sektorlov

Stortinget har denne uken bestemt at en sektorlov for vann- og avløpssektoren skal utarbeides.

Det skriver Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) i en pressemelding torsdag.

– Vi vet ikke når denne loven kommer. Men veien dit synes kortere, uttaler administrerende direktør i MEF, Trond Johannesen, i meldingen.

Tirsdag 16. juni behandlet Stortinget Folkehelsemeldingen, hvor et bredt flertall i Stortinget ga sin tilslutning til følgende merknad:

«Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre viser til at med så store utfordringer og så fragmentert ansvar, vil flertallet be om at det utarbeides en sektorlov for vann- og avløpssektoren knyttet til den forestående kommunereformen og at gebyrgrunnlaget gjennomgås med tanke på å oppfylle det pålagte ansvaret som stat og kommuner i fellesskap har.»

– Viktig utvikling

– Etter mange år med tilnærmet berøringsangst, later det til at Stortinget ønsker å ta grep. Flertallet vil ha en sektorlov, og denne skal knyttes til kommunereformen som nå er under arbeid. Dette er viktig av flere grunner, sier Johannesen.

– Det viktigste er at dagens regelverk, som omfatter om lag 70 lover og forskrifter som regulerer VA-sektoren, nå skal få et koordinerende rammeverk. Dette kan også bety at staten muligens vil komme med pålegg til landets 428 kommuner for å utvikle likere VA-normer. Til nå har koordineringen i lovverket vært uklar og uoversiktlig for aktørene i VA-sektoren. Dette ønsker tydeligvis Stortinget å gjøre noe med, forklarer han i pressemeldingen.

Et ansvarlig departement
Med en egen sektorlov følger også et definert eierskap, påpekes det i pressemeldingen fra MEF. Et departement vil være konstitusjonelt ansvarlig for oppfølging og regulering av VA-sektoren, i motsetning til dagens tilstand, hvor stort sett alle departementer, utenom Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet, er involvert.

– Dette kan bety nye tider for anleggsbransjen, uttaler Johannesen.