BNL-sjef Jon Sandnes

- Må dyrke grunnpilarene i norsk arbeidsliv

Den norske byggenæringen har vært gjennom en enorm utvikling, ikke minst på grunn av internasjonaliseringen og et arbeidsliv over grensene. - Om vi skal forvalte den nordiske modellen må vi ha bevisste bestillere og bevisste leverandører, sier BNL-sjef Jon Sandnes.

- Markedene er i stor endring og ny teknologi, økt globalisering og industrialisering i kombinasjon med et behov for økt fleksibilitet utfordrer flere av oss i byggenæringen. Vi mener at det er viktig at man ved fremtidige strategiske valg, spesielt når det gjelder forvaltningen av arbeidsgiverrollen, er dette bevisst slik at man tar vare på et arbeidsliv som er bærekraftig – også på sikt, sier Sandnes.

For å få til dette forslår Sandes og BNL å bygge opp under fire grunnpilarer for å sikre en bærekraftig norsk arbeidsliv og byggenæring:

* Frontfagmodellen må sikres

* Bygge opp under lærlingeordningen

* Fast ansatte må utgjøre hovedregelen i norsk arbeidsliv

* Sørge for en høy organisasjonsgrad

- Disse punktene er noe som bygger opp under den nordiske modellen å organisere arbeidslivet på, noe som også er forbundet med et lavt konfliktnivå. Ved videreutvikle disse punkene kan vi ta vare på våre konkurransefortrinn i en internasjonal verden, påpeker Sandes.

I dette ligger også erfaringen ved en selvstendighet i måten å gjennomføre prosjekter på. Sandnes brukte eksempelet ved at de store byggherreorganisasjonene nå i langt større grad enn tidligere bemanner opp sine staber for å kontrollere utførende arbeider. Tidligere hadde man små staber til dette, mens dette nå er betydelig organisasjoner.

- På Gardermoen er den største enkeltkontrakten tildelt en aktør som skal passe på at de utførende gjennomfører jobben som de skal. Dette er et tankekors, mener Sandnes, som spurte hva det egentlig vi holder på med.

- Jeg tror ikke Statens vegvesen eller Avinor bevisst har gått inn for dette, men dette er noe som sakte har utviklet seg over tid, ikke minst med bakgrunn i den stadig økende andelen av utenlandske aktører i Norge. Om vi skal bygge opp under den nordiske modellen må vi ha både bevisste bestillere og utførende, påpeker han. Sandnes trakk også frem hvordan Jernbaneverket som monopolistbestiller har kontrahert på utbyggingen av Follobanen.

- Hvordan skal vi bygge kompetanse når en monopolistbestiller bestiller fra internasjonale aktører? Om vi hadde tenkt slik innen utviklingen av oljenæringen hadde vi ikke hatt en levende industri på Vestlandet, mener Sandes.

Han etterlyser at både poltikkene, byggherrene og entreprenørene selv har et bevisst forhold til denne utviklingen.

- Vi må forvalte den viktigste kapitalen vi har – dyktige ansatte, sier Sandnes.